Новата автогара на Варна отваря утре

OFFNews 31 май 2024 в 08:17 2715 0

Автогара

Снимка БНР

Новата варненска автогара, разположена върху част от терена на досегашната, отваря врати на 1 юни. Тя ще разполага с 4 билетни каси, една от които ще е за хора с увреждания. Има стая за майки с деца и пространство за игра, както и денонощен кабинет с дежурни служители, съобщи директорът ѝ Веселин Михайлов.

Сградата заема 6 дка от общо 16 дка с прилежащите ѝ терени, на които беше разположена досегашната автогара на Варна, приватизирана през 90-те години на миналия век. На останалата част от парцела предстои да бъде изграден хипермаркет. Събарянето на старата сграда – построена през 1971 г., се очаква да започне до месец.

И пътниците на новата автогара обаче ще страдат от факта, че е далеч от жп гарата във Варна, на повече от 2 км. разстояние, а връзката е само посредством градски автобус.

Намаленият в последните години пътникопоток е ограничил местата в чакалнята до 58 срещу предишните 64. Макар паркингът за автомобили да е само с 24 места, те ще са достъчни за посрещачи и изпращачи, твърди Михайлов.

По думите, паркингът, разположен от страната на централния варненския булевард „Владислав Варненчик" няма да пречи на маневрирането на автобусите. 

20 са секторите за автобусите в новата автогара, за момента линиите, които се обслужват са 55 – вътрешни и международни. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх