Тексас не става народна република, няма и гражданска война, но Путин пак го прави

Светослав Метанов 30 януари 2024 в 16:17 19299 8

Тексас
Пародийно знаме на новата "държава" - Тексаска народна република, разпространявано в руския сегмент на социалните мрежи.

"Тексас напуска САЩ", "Започва нова гражданска война в САЩ", "Създават Тексаска народна република" - такива послания са новия хит в информационното пространство. Както обичайно, тези "сензации" се появиха първо в социалните мрежи, бяха медийно раздухани от руските средства за масова (дез)информация и прескочиха веднага и в българските медии, разпространяващи пропагандата на Кремъл.

В YouTube вече има и песен за пожара на бунта, която се нарича "Вставай, Техас" и, естествено, е на руски език.

У нас, няма как, темата бе коментирана днес и от партийния лидер с множество прякори Костадин Костадинов. Водачът на Възраждане пусна следния пост във фейсбук профила си.

"Николай Бареков Буден Журналист" също е доволен.

Какво се случва в Тексас?

Проблем в отношенията между щатските власти и тези в столицата на Юга наистина има. Ябълката на раздора са нелегалните мигранти, които от години влизат в САЩ, преминавайки границата с Мексико. По време на президентството на Тръмп страната изграждаше стена на границата с Мексико. След като в Овалния кабинет се настани Байдън строителството на стената беше спряно и броят на нелегалните мигранти започна рязко да расте.

Именно през мексиканската граница в САЩ влизат най-голям брой нелегални мигранти. И ако за 2019 г. случаите на незаконно преминаване на този участък са били 977,5 хиляди, то през следващите две години броят им се увеличава до 2,5-3 милиона души годишно. Според CNN само през декември 2023 г. границата на Тексас са преминали нелегално 225 000 души, което е рекорд от 2000 г. насам.

За сравнение, населението на цял Тексас е близо 30 милиона души. А годишният брой на нелегалните мигранти, които идват тук, надхвърля населението на 15 други щата в страната.

На този фон си струва да се разбере, че нелегалните мигранти имат отрицателно въздействие, както върху местното население, така и върху федералните власти. За първите той е опасен от финансова гледна точка - мигрантите са готови да работят повече за по-малко пари. Такива работници са предпочитани от някои работодатели и поради това местното население остава без работа. За федералните власти "отворените граници" по-специално увеличават обема на трафика на наркотици и оръжие.

Как започна ескалацията на конфликта?

Причината за началото на сегашните мащабни спорове е решението на Тексас самостоятелно да затвори границата - да прокара бодлива тел и плаващи прегради по река Рио Гранде.

Федералните власти са вбесени, а щатът Тексас е обвинен в нехуманност, защото заради новите ограничения на границата започват да умират хора. Федералният граничен патрул дори започна да премахва тел по границата между Тексас и Мексико. Но местните правоприлагащи органи спряха да допускат правителствените агенти. В крайна сметка и двете страни се обърнаха към Върховния съд, за да намерят решение. А съдът отсъди в полза на Белия дом, т.е. подкрепи позицията на Байдън.

След това губернаторът на Тексас Грег Абът (политик от Републиканската партия) отказа да се съобрази със съда и заяви, че щатът има право да се пази от "нашествие", т.е. от нелегални мигранти. Губернаторите на други републикански щати - общо 28 - застанаха на негова страна. Някои от тях, като например губернаторът на Флорида, дори обявиха готовност да изпратят собствени сили на Националната гвардия за защита на границата от мигранти.

Тексас отказа да се съобрази с решението на съда, като по този начин показа пряко неподчинение на централните американски власти. На този фон в медиите дори започнаха да се появяват провокативни заглавия за възможното оттегляне на Тексас от САЩ.

Гражданска война в САЩ 2.0: Възможно ли е това?

Някои медии правят по-смели исторически паралели, като намекват, че САЩ са на прага на втора гражданска война. Поне такива заглавия излизаха като първи резултати на заявките за търсене. Но дали това наистина е така?

"Причината за този конфликт все още е миграционната криза. Но по-нататък тя се драматизира. Тръмпистките и руските медии са особено активни в разказа за този конфликт. В Русия той е една от основните теми: Щатите са на половин крачка от разпад. Това, разбира се, е силно преувеличено. Но изборите се превърнаха в катализатор, защото щатът директно критикува Байдън, а това е един от показателите за политическия процес", казва Владимир Фесенко, председател на управителния съвет на Центъра за приложни политически изследвания "Пента".

Всъщност именно в руските медии могат да се видят заглавия в стил "Защо разбунтувалият се Тексас иска независимост" или "Втората гражданска война в САЩ". Всъщност в самите материали не се говори за никакво желание на Тексас да се отдели от Съединените щати, нито пък се говори за започване на "втора гражданска война".

"Защо започнаха да говорят за Гражданска война? Защото е имало война между северната и южната част на страната. Но сега проблемът не е между Юга и Севера. Той е за това кой е "за" и кой е "против" Тръмп. И всичко, свързано с границата, е само катализатор на тези разделения. Тръмп се е превърнал във фактор на раздора. И не само по границата, погледнете Конгреса", казва Фесенко.

Според политическия анализатор Руслан Бортник, цитиран от УНИАН, подобен раздор вече е заплаха сам по себе си.

"Ако Доналд Тръмп бъде отстранен от предизборната кампания със съдебно решение, може да се стигне до ситуация, в която републиканците (тръмпистите) да се опитат да разиграят по-радикални сценарии, застрашаващи целостта на САЩ. Но ми се струва, че подобна възможност е изключително малка", казва той.

Според него темата за "независимия" Тексас е била изкуствено разиграна непосредствено преди президентските избори:

"Тексас всъщност изгони федералната гранична охрана и сега се опитва сам да блокира границата. Струва ми се, че републиканците, които контролират този щат, се опитват да бъдат популярни и да покажат подкрепа за кандидатурата на Тръмп. Като изострят проблема с миграцията, те атакуват политиката на Байдън. Ето защо, според мен, става дума за изкуствена ескалация".

Конфронтация в година на избори

В САЩ нито е започнала гражданска война, нито Тексас се отделя, но това в никакъв случай не означава, че сегашната криза трябва да бъде подценявана. Проблемът е отлаган с години и това води до ескалацията днес. Южният щат е разположен в полупустиня, а граничната зона се охранява предимно от патрули, т.е. просто няма някакъв класически граничен контрол. Основната причина за конфронтацията точно днес обаче е подготовката за изборите. И тя е била успешно подхваната от про-Тръмп медиите и глашатаите на Кремъл. Всъщност днешната ситуация много напомня на сериозните съмнения за руска намеса при първото избиране на милиардера за американски президент.

Някои политолози и международни наблюдатели смятат, че проблемът има потенциал за допълнително изостряне и да доведе до политическа криза в САЩ, защото темата за мигрантите се превръща в ключов въпрос за републиканците в навечерието на изборите. Те изграждат политическата си програма около нея. Това е видно от ситуацията в Тексас и от конфликтите на най-високо ниво. Например, това допълнително бави помощта за Украйна.

Докато страстите бушуват на границата между Тексас и Мексико, Конгресът вече месец не може да вземе решение за реформата на имиграционните правила. Точно тази реформа обаче беше искането на републиканците за гласуване на финансовата и военната помощ за Украйна.

И когато Конгресът уж се съгласи с реформата, Тръмп отново започна да клати лодката. Първо, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който преди това подкрепяше помощта за Украйна, заяви на закрито заседание на законодателите, че "политиката по споразумението се е променила". А само три дни по-късно самият Тръмп заяви, че "лошо споразумение за границите е много по-лошо от липсата на такова споразумение".

Напълно възможно е страстите по отношение на границата да се успокоят частично, когато Конгресът предприеме действия по имиграционната реформа. Това би трябвало да помогне за отблокиране на помощта и за Украйна. Всички в САЩ разбират, че границата трябва да бъде укрепена и по това няма спор. Въпросът е в легализирането на нелегалните мигранти. Байдън смята, че ако човек живее мирно и не нарушава законите, той има право да получи американско гражданство. А републиканците са категорично против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

10

KREATOR

30.01 2024 в 22:15

До avitohol:

Оооо...питайте русофилето ! Пред пасоля на Драган Цанков опашката за визи стига долу до Графа ....Даа...Американците дават "Зелени карти" , а руснаците "Жълти книжки"....

1042

9

danvan

30.01 2024 в 20:17

voododoll, нищо няма да се отделя. Цялата работа е силно преекспонирана от орките и послушните БГ медии я повтарят като папагали. Нито една сериозна западна медия не вижда нещо кой знае колко сензационно в ставащото в Тексас. Слезте на земята, хора, излезте от руския филм.

500

7

781000

30.01 2024 в 18:55

Тексас не е руски, само Аляска и Калифорния ще освобождават.

3714

6

GB

30.01 2024 в 17:18

Цитирам:
"Основната причина за конфронтацията точно днес обаче е подготовката за изборите. И тя е била успешно подхваната от про-Тръмп медиите и глашатаите на Кремъл. Всъщност днешната ситуация много напомня на сериозните съмнения за руска намеса при първото избиране на милиардера за американски президент." _____________________________
Всъщност, русия работи от десетки години да си постави свой президент на САЩ. Това е в дъното на всички тези проблеми. Тръмп е проводник с голям интерес и огромно его, вживял се в отредената му роля.

400

5

демотиватор

30.01 2024 в 16:50

На измисленото знаме на "Тексаската народна република" ("народна"- много ясно) орките- тролове нарисували руската двуглава гарга- урод, и, разбира се, сърп и чук! (ジ)
Само що не добавиха и "комунистическа" в името не разбирам... (ジ)

14048

3

voododoll

30.01 2024 в 16:45

Първо, Тексас ако се отдели няма да е като Народна република. Тексасците са най-големите привърженици на демокрацията. Мъката им е че са външен щат и то точно от към държавата която е източник на най-силната нелегална имиграция. От край време периодично се повдига темата за отделяне на Тексас, но няма да го направят никога. Вашингтон ясно им е заявил последствията - визи, транзитни такси, митнически такси... А ако не сте наясно но Тексас внася огромна част от стоките които ползва. Това би довело до колосално обедняване на обикновения тексасец...

605

2

avitohol

30.01 2024 в 16:39

Аз да пипитам кога ще има такъв наплив на руската граница?

2550

1

alfakentavur

30.01 2024 в 16:32

Путлер, цялата върхушка и пропагандисти на СССРайха, БГ копейките и в други държави какво правят?
ЛОВЯТ СЕ ЗА СЛАМКА :))))
 
X

Да помогнем на украинските деца!