Делян Пеевски: Не приемам налагането на санкции срещу български духовници

OFFNews 31 май 2024 в 17:37 2862 2

Делян Пеевски на посещение в Светия Синод на БПЦ.

Снимка Пресцентър на ДПС

Делян Пеевски категорично не приема санкционирането на висши български духовници от Руската православна църква.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски категорично отрече налагането на каквито и да са "санкции" срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква.

Снощи руската държавна агенция ТАСС разпространи съобщение, че Светият Синод на РПЦ е решил, че не може да има съслужение с петима високопоставени български духовници. Причината е, че те са "встъпили в църковно общение с разколници", защото на 19 май са участвали в Истанбул в литургия с "представители на една от украинските разколнически групи".

"Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит, за това, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църкви е несъстоятелно", заявява Пеевски.

Нещо повече - става дума за продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като руската посланичка заключи български православен храм, отбелязва той.

"Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна. А намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация", изтъква още Делян Пеевски.

И заключава, че вярата е свобода и "ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност".

През април м.г. руското министерство на външните работи обяви, че Руската църква в София ще бъде затворена, след като председателят й архимандрит Васиан и още двама служители бяха експулсирани. А говорителят на министерството Мария Захарова определи случващото се като "заплаха за узурпиране" на храма.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    2

    Telluris Malus

    01.06 2024 в 12:03

    Решението на РПЦ е сериозна препоръка за санкционираните духовници.

    2400

    1

    Козон

    01.06 2024 в 01:32

    Прасето не приема и включването си в списъка “Магнитски”, но кой го пита?