ДАНС за 2023 г.: Повече хибридни атаки за влияние на политическите решения у нас от Русия

Рени Петрова 31 май 2024 в 16:11 1987 1

Униформен от ДАНС

Снимка БГНЕС/Архив

Униформен от Държавна агенция Национална сигурност

През 2023 г. нараства ролята на специалните служби в рамките на хибридния инструментариум за въздействие на българска територия. Приоритетните цели остават влияние върху процеса на вземане на политически решения у нас, както и създаване на позиции за придобиване на информация на централно и местно ниво.

Това се посочва в годишния доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" в частта му за средата на сигурност в България и по-конкретно - "Чужди държавни интереси и дейност на специални служби срещу България". 

В доклада се посочва още, че интересите на чуждите специални служби у нас продължават да са насочени приоритетно към:

  • външната политика на България в контекста на съюзническите ангажименти по линия на НАТО и Европейския съюз;
  • двустранните отношения с отделни държави;
  • политиката и способностите в сферата на отбраната и сигурността;
  • процесите във вътрешнополитическата, социалната и икономическата сфера, както и към аспекти от образованието,
    науката и културата;
  • земляческите структури у нас и българските общности зад граница.

Според Агенцията злонамерената чужда разузнавателна активност се благоприятства от съществуващи обществени уязвимости, сред които и наличие на маргинализирани групи, както и на технически и технологични и привнесени (незаконна миграция) проблеми.

От ДАНС обобщават, че заради нарастващата глобална нестабилност вследствие на разширяването на конфликта в Близкия изток и продължаващата руска агресия в Украйна, с висока степен на вероятност през 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки.

Посочва се още, че поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. Освен това се засилват опасенията за възможна руска агресия и към други страни.

"Усилва се реториката на режима в Кремъл за възможно използване на ядрено оръжие. За противодействие на налаганите санкции и на нарастващата международна изолация, Русия се фокусира върху укрепване на стратегическите отношения с Иран, Китай и Северна Корея", пише още в доклада. 

В годишния си доклад ДАНС обобщава, че е постоянен стремежът на Москва за подкопаване единството и възпрепятстване разширяването на НАТО, като за целта прилага хибриден подход, в т.ч. чрез инструментализиране на приятелски настроени трети страни (т.нар. проксита), информационни операции, кибер активности, специални служби, икономически и културни зависимости, миграционни канали, индуциране на продоволствена несигурност и др.

Все по-интензивни са усилията на Русия да заобиколи налаганите санкции. Това става с изграждането на мрежи за износ на руски суровини и за доставка на стоки, необходими за поддържане на способности за водене на война.

В Западните Балкани се запазва потенциалът за ескалация на напрежение, съпроводена с прояви на насилие и опити за промени на установени държавни граници.

"Основен дестабилизиращ фактор остават реваншистки доктрини на отделни страни. В региона се наблюдава и засилен говор на омразата срещу България, включващ в отделни случаи и физически посегателства срещу определящи се като българи граждани на други държави", се посочва още от ДАНС. 

Финансовата сигурност на България

През 2023 г. българският финансов сектор остава относително стабилен, а банковата система запазва висока ликвидност и добра капиталова адекватност.

Според ДАНС компании за бързи кредити продължават да прилагат негативни практики, накърняващи финансовите интереси на потребителите.

По информация на ДАНС за посегателства срещу финансовата сигурност през 2023 г. са образувани 79 прокурорски проверки и досъдебни производства, включително за усвояване на банкови кредити от социално-слаби лица.
Отделно, в резултат на взаимодействието и обмена на информация със

Проведени са редица международни операции за пресичане на престъпна дейност, свързана с производство и контрабанда на цигари, осъществявана на територията на други европейски държави.

Киберсигурност 

От Агенцията обобщават, че и през 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки.

Устойчиво високо остава и нивото на политически мотивираните киберпосегателства, като основните им цели са поставяне под контрол или блокиране на важни системи на разглежданите като противникови държави за дискредитиране на управлението им, предизвикване на социално недоволство, оказване на влияние, придобиване
или манипулиране на важна информация, разпространение на пропагандни и дезинформационни послания, когнитивно въздействие върху обществото и др.

Русия все по-често съчетава военните си операции с киберпосегателства за злонамерено въздействие върху държавното управление на Украйна, енергетиката, транспорта, комуникационните технологии и снабдяването с храни, а подкрепящи нейната кауза хакерски групи се стремят да дестабилизират и подпомагащи Киев държави и организации.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх