Тома Белев: Главчев да подаде оставка и от трите си позиции и да се извини!

Скандалът с намесата на Главчев в позицията на България за Сребреница е конституционен, твърди председателят на “Зелено движение”

OFFNews 31 май 2024 в 18:53 3625 6

Тома Белев

Снимка БТА

Тома Белев

Сръбският премиер говорил с председателя на българската партия ГЕРБ да се промени позицията на Република България по отношение гласуване на държавата в ООН за геноцида в Сребреница. Българският служебен премиер и външен министър (и ръководител на Сметната палата с прекъснати пълномощия) разпорежда да се промени позицията на България. Представителят ни в ООН не изпълнява разпореждането. Сръбският премиер изказва публично съжаление, че България не си спазила обещанието и се включва в поредната антибългарската кампания.
Така накратко съпредседателят на Зелено движение Тома Белев описва в профила си в социалната мрежа Фейсбук разразилия се след публикация в BIRD.bg скандал.

“Член 1 на българската Конституция разпорежда, че цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. Никоя част от народа, политическа партия или друга структура не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Никоя партия, включително ГЕРБ, не е орган, предвиден в конституцията да провежда външната политика, присвоявайки си суверенитета на България”, добавя той.

Според Тома Белев, премиерът, който е едновременно и външен министър, и председател на Сметната палата, не може на основата на разговор с Бойко Борисов да променя политиката на България. “Това е нарушение на клетвите, положени от него и в трите му функции - да спазва Конституцията и да бъде независим. Г-н Главчев е добре да подаде оставка и от трите си позиции и да се извини на българските граждани”, казва съпредседателят на Зелено движение.

“Този скандал е доказателство за това как скритата власт на няколко десетки лица, основана на договорки, интереси и зависимости, се опитва да замести държавата, да взима решение вместо нея и да определя бъдещето на всички български граждани.

Аз съм доволен, че Зелено движение никога не е участвала в управлението, нито ще участва, с представителите на тази скрита държава, която е готова да жертва интересите на България и на всеки българин, стига това да е изгодно за нея”, завършва той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    6

    Telluris Malus

    01.06 2024 в 11:07

    От МАсква са се обадили.

    2550

    5

    alfakentavur

    01.06 2024 в 10:34

    Как си личи, че коментарчето на "Балканец" е писано от някоя калинка :)

    22553

    4

    dolivo

    01.06 2024 в 10:02

    добър лакмус е Балканец, коя партийка се вмъква в обръча на ГербоДпс

    145

    3

    Джендо Джедев

    01.06 2024 в 09:11

    Балканец,

    Преди една седмица виждаше "Синя България"... Що така смени цвета?

    -295

    2

    Балканец

    01.06 2024 в 07:31

    Аз виждам “Зелено движение” като един страхотен начин да объркаме схемите на “дълбоката държава”, като същевременно не правим компромис с компетентността.

    Независимо от резултатите на изборите, ние трябва да продължим обаче с гражданския контрол.

    Колкото повече граждански контрол, толкова по-малко злоупотреби ще има, а когато има по-малко злоупотреби, калинките и корумпетата стават неконкурентно способни и спират да виреят.

    Окей, гербдпс ще вземат управлението - няма страшно, те управляваха и през 2020, докато не излязохме на площадите. Естествено, и сега ще сме там.

    145

    1

    Джендо Джедев

    01.06 2024 в 00:19

    На някой ако още не му е ясно чий пес е Главчев...
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх