Шестима ранени при нападение с нож в Манхайм. Извършителят е прострелян

OFFNews 31 май 2024 в 20:28 1905 0

Полицията разследва нападението в Манхайм.

Снимка БТА/АП

Полицаи и пожарникари на местопроизшествието след нападението на централния площад в германския град Манхайм.

Мъж намушка с нож няколко членове на организация, самоопределяща се като противник на "политическия ислям" на централния площад в германския град Манхайм, съобщиха властите. Шестима души са ранени, включително намесил се полицай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Органите на реда бързо сложиха край на инцидента, след като откриха стрелба по извършителя, който е ранен. Атаката е извършена към 11:30 ч. тази сутрин на "Марктплац", площад в центъра на югозападния град Манхайм.

Нападателят намушкал участници в събитие на организацията "Пакс Европа" и ранил петима нейни членове и полицай, заяви прокуратурата. Служителят на органите на реда е бил прободен няколко пъти отзад, в областта на главата.

Негов колега стрелял по нападателя, с което бил сложен край на атаката. Ранените са откарани в различни болници, където някои от тях са претърпели операции.

Няколко часа по-късно властите обявиха, че засега не могат да дадат повече подробности за степента на нараняванията. Оттам добавиха, че самоличността на нападателя се установява.

"Пакс Европа" се самоопределя като организация, която информира обществеността за опасността от "все по-нарастващото разпространение и влияние на политическия ислям". Оттам допълниха, че Михаел Щюрценбергер, антиислямски активист, който е една от водещите ѝ фигури и участва като оратор в проявите ѝ, е сред ранените.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер заяви, че разследването трябва да изясни подбудите за деянието.

"Ако то покаже, че става дума за ислямизъм, това ще бъде поредното доказателство за огромната заплаха, която крият актовете на ислямистко насилие, за която предупреждаваме", изтъкна Фезер.

Томас Щробъл, регионалният колега на Фезер в правителството на провинция Баден-Вюртемберг, където се намира Манхайм, посочи, че "засега не може да се каже нищо за мотивите на нападателя".

Канцлерът Олаф Шолц написа в социалната мрежа Х, че "кадрите от Манхайм са ужасяващи".

"Насилието няма абсолютно никакво място в нашата демокрация", добави той.

Манхайм е с население от 300 000 души и се намира южно от Франкфурт.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови