Нарязаната с макетно ножче Дебора: Шокът отмина. Очаквам справедлива, но тежка присъда

Даниела Добрева 31 май 2024 в 17:16 4770 1

Дебора на абитуриентския си бал.

Снимка Фейсбук профил на Дебора Михайлова

Дебора не крие белезите от нарязването с макетно ножче.

Шокът от станалото не е отминал, но не се притеснявам да разкажа всичко. Очаквам справедлива, но тежка присъда.

Думите изрече Дебора Михайлова от Стара Загора преди започването по същество на делото срещу насилника й Георги Георгиев в Пловдивския районен съд. То тръгна след няколко неуспешни опита с призоваването на около 40 свидетели и вещи лица. Разпитите ще продължат четири дни при закрити врати заради подробности от личния живот на двамата.

Дебора обясни, че музиката е това, което й дава сила, по повод песента, посветена на драматичните й преживявания с бившия й приятел Георги Георгиев. Тя призна, че чувствата между двамата са били силни, но вече са само зловещо минало. Затова иска тежка присъда. А парчето е послание към всички евентуални жертви на насилие, дори ако е породено от страст.  

Първото заседание по делото започна днес от 09:30 часа. По молба на защитата на обвиняемия бе дадено време, за да могат адвокатите да се запознаят с материалите.

След това защитникът на Георгиев - адвокат Петко Кънев, обяви, че фактите и доказателствата по делото, с които се е запознал, оневиняват Георгиев.

"В рамките на 2 часа се запознахме, доколкото е възможно, с материалите по делото. Включително изчетохме и доста подробно показанията на самата Дебора. Те са доста противоречиви. Ще бъде интересно при разпитите. Очакваме свидетелите да кажат истината. Няма безспорни доказателства, дори няма никакви доказателства за неговото участие в това престъпление", коментира Кънев.

Прокуратурата пък настоява за максимална присъда - 10 г. затвор, за Георги.

"Към настоящия момент считаме, че сме събрали достатъчно доказателства, които са ни дали основание да предадем обвиняемото лице на съд. Ще настояваме за справедливо наказание, което ще бъде определено от съда. Разбира се, с оглед отегчаващите отговорността обстоятелства в конкретния случай, ще настояваме за най-тежкото възможно наказание - лишаване от свобода за срок от 10 г.", посочи прокурор Ивелина Косева.

Едно от трите обвинения срещу Георгиев е, че в края на юни м.г., в Стара Загора с особена жестокост той е ударил с юмрук в главата Дебора, след това я нарязал с макетно ножче, като й е причинил средна телесна повреда, довела до временно опасни за живота на момичето здравословни проблеми, и обезобразяване на тялото му. Освен това деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин. 

Инцидентът с нарязаната Дебора се случи в края на юни м.г., но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е бил получен на 26 юни. Ден по-късно обвиняемият е задържан за 24 часа, като тогава той е бил в условията на вече наложено наказание "пробация" за подобно престъпление.

А делото попадна в Пловдив, след като съдиите в Стара Загора масово си направиха отвод и трябваше да се намеси Върховният касационен съд, който окончателно го разпредели на Районния съд-Пловдив.

Историята на нарязаната Дебора Михайлова предизвика серия от протести.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх