Столтенберг: България направи много в подкрепа на Украйна, но както тя, така и всички в НАТО трябва да направим повече

Не планираме да разполагаме военни на пакта в Украйна. Нито сега, нито в бъдеще. Ние не сме страна в конфликта, няма и да бъдем, заяви генералният секретар на алианса

OFFNews 31 май 2024 в 21:49 4221 1

Йенс Столтенберг обяви, че войски на НАТО няма да бъдат пращани в Украйна.

Снимка ЕПА/БГНЕС

Йенс Столтенберг обясни, че ако искаме мир, помощта за Киев не бива да секва.

България направи много в подкрепа на Украйна. Оценяваме. Но България, както и всички съюзници в НАТО, трябва да направи повече, защото свършеното до момента не е достатъчно. Трябва да продължим с подкрепата. Защото ако президентът Путин спечели в Украйна, това би било трагедия за украинците, но и опасно за нас. Ще направи света по-опасен, а нас – по-уязвими. А до него и до всички авторитарни лидери ще стигне следното послание: ако използвате военна сила и нарушавате международното право, ще получите, каквото желаете. Не бива да допуснем това.

Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред БНТ. 

На въпрос на водещия какво означава победа за Украйна Столтенберг уточни, че войните са непредсказуеми по природа и никой не може да каже със сигурност как ще свърши тази. Но "за да победи Украйна като суверенна, независима нация, Русия трябва да приеме Украйна да остане суверенна и независима". Единственият начин да стане това, е да се покаже на Москва, че няма да победи на бойното поле. Че трябва да седне, да договори и приеме решение, от което Украйна печели.

"А за да се стигне дотам, ние трябва да подсилим украинците на бойното поле", коментира Столтенберг.

По думите му колкото по-силна е Украйна в боя, толкова по-вероятно е да се стигне до преговори, при които Русия ще приеме съществуването на суверенна и независима държава Украйна.

"Ако искате мир, трябва военна помощ за Украйна. За да се гарантира траен и справедлив мир", изтъкна той.

Столтенберг повтори за пореден път, че НАТО няма намерение да изпраща войници на пакта в Украйна, защото не е страна в конфликта. Нито сега, нито в бъдеще.

"Не планираме да разполагаме военни на НАТО в Украйна, защото ние не сме страна в конфликта. Няма и да бъдем. Нито НАТО, нито страните от НАТО искат конфронтация с Русия. Ние не желаем да бъдем част от конфликта. Имаме две задачи в този конфликт. Подкрепяме Украйна, за да гарантираме, че тя ще победи - като суверенна и независима европейска страна. Другата задача е да избегнем ескалация на конфликта отвъд Украйна и превръщането му в пълномащабна война между Русия и НАТО", посочи генералният секретар на пакта.

Затова според него Украйна трябва да се подкрепя, да бъде осигурено обучение и оборудване, защото става дума за военна агресия.

"Русия нахлу в чужда територия. Това е грубо нарушение на международното право. Украйна има право на самоотбрана; то е залегнало в Хартата на ООН. Ние имаме правото да ги подкрепим в тяхното право на самоотбрана. И можем да го сторим, без сами да ставаме страна в конфликта", заяви той.

Йенс Столтенберг бе категоричен, че за 75 г. НАТО е доказало, че опазва мира.

"Доказахме също, че можем да подкрепим Украйна по начин, по който едва ли някой е вярвал преди инвазията. Трябва да продължим с подкрепата. Никой не може да каже каква ще е следващата криза, война или заплаха срещу съюзниците от НАТО. Но твърдо казвам, че независимо от заплахата, кризата, или конфликта, пред който ще се изправим в бъдеще, ще имаме сигурност, стига в НАТО да бъдем единни. Защото ние сме 50% от световната военна мощ, 50% от световната икономическа мощ. Ние сме далеч най-силният военен съюз в историята, а и в света днес. Ако бъдем единни, ще опазим мира, ще предотвратяваме войната и ще можем да се съсредоточим върху всички други важни въпроси", каза още Столтенберг.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх