Тръмп ще обжалва присъдата за подправяне на документи

OFFNews 31 май 2024 в 20:40 1049 2

Доналд Тръмп продължава да твърди, че обвинението срещу него е скалъпено.

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп говори на пресконференция в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк на 31 май 2024 г.

Доналд Тръмп обяви, че ще обжалва вчерашното решение на съда, превърнало го в първия президент в американската история, признат за виновен в извършване на криминално деяние. Но за да го направи, той ще трябва да изчака до 11 юли, когато ще бъде произнесена присъдата срещу него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В остро изказване от фоайето на притежавания от него небостъргач "Тръмп Тауър" в Манхатън, където през 2015 г. той обяви кандидатурата си за президент, Тръмп повтори тезата си, че процесът срещу него е по скалъпени обвинения с цел да се осуети връщането му в Белия дом, и предупреди, че вчерашното съдебно решение показва, че никой американец не е застрахован, че няма да стане жертва на политическо преследване.

"Щом могат да го направят с мен, могат да го направят с всекиго", каза Тръмп в 33-минутна реч.

Аплодиран от присъстващите си привърженици, милиардерът, който ще бъде кандидатът на републиканците на тазгодишните президентски избори, реши да не отговоря на журналистически въпроси.

Вчерашното съдебно решение поставя САЩ в непозната за тях ситуация в навечерието на вота на 5 ноември, когато 77-годишният Тръмп ще се опита да си върне Белия дом от 81-годишния президент демократ Джо Байдън.

Обвинението, по което милиардерът беше признат за виновен - фалшифициране на бизнес документация, се наказва с до четири години затвор. Американската съдебна практика показва, че често пъти в подобен случай се налагат по-кратки присъди, глоби или пробация, макар че при избора на съдебни заседатели съдията по делото заяви, че Тръмп може да влезе в затвора.

Дори и при такъв развой републиканецът пак ще може да продължи да води предизборната си кампания и да встъпи в длъжност, ако спечели изборите.

Тръмп няма да влезе зад решетките, преди да бъде прочетена присъдата срещу него. Тя ще бъде произнесена само броени дни преди Републиканската партия да го номинира официално за своя кандидат за президент, което се очаква да стане на конгреса ѝ в Милуоки.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1973

    2

    autogentile

    01.06 2024 в 07:59

    Така де- “в Америка никой не е застрахован”, че ако наруши закона, няма да го застигне справедливо възмездие. Дедо Тръмп на стари години се **** до плешките…

    145

    1

    Джендо Джедев

    31.05 2024 в 22:30

    Америка не била същата, ама щял да обжалва. Пред кого - Папуа Нова Гвинея ли? Палячо!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх