Продължението на съдебната битка на Джони Деп и бившата му съпруга Амбър Хърд ще е във Вирджиния

Двойката се разведе през 2016 г., едва 25 месеца след сватбата

Лора Костова 12 април 2022 в 20:32 6749 0

Снимка GettyImages

След като загуби първото дело за клевета в Обединеното кралство, 58-годишният Джони Деп съди 35-годишната Амбър Хърд за 50 милиона долара (38 милиона британски лири) заради статия, която тя написа във The Washington Post.

В материала Амбър твърди, че е жертва на домашно насилие и отвръща обратен иск от 100 милиона долара срещу Деп, предава BBC.
Очаква се процесът за клевета да включва болезнени обвинения в домашно насилие. Той ще бъде излъчен на живо и ще включва редица свидетели от високо ниво, включително Джеймс Франко, Пол Бетани и Илон Мъск.

Преди споровете, които започнаха във вторник, да видим цялата хронология и да си припомним как се стигна до това и какво би могло да се случи оттук-насетне.

Деп и Хърд започнаха да се срещат в началото на 2012 г., след като се запознаха на снимачната площадка на The Rum Diary няколко години по-рано. През 2015 г. те се ожениха. За съжаление, едва 15 месеца след това, всичко свърши.

Хърд подаде молба за развод и ограничителна заповед, като се яви в съда в Лос Анджелис с насинена буза.

Тя каза, че тогавашният й съпруг, 23 години по-възрастен от нея, я е нападнал "яростно" и е хвърлил мобилен телефон в лицето й с "прекомерна сила". Имаше обвинения и в други предполагаеми случаи на тормоз - " емоционално, словесно и физическо насилие". Съдебните документи пазят също и още подобни цитати, като например "ядосани, враждебни, унизителни и заплашителни нападения".

Деп отрече това да е истина.

Съдия издаде в полза на Хърд временна ограничителна заповед, но часове преди да започне граждански процес за заповедта, тя и звездата от "Карибски пирати" публикуваха съвместно изявление, в което обявиха, че засега са оставили спора си на пауза.

„Връзката ни беше силно страстна, на моменти непостоянна, но винаги изпълнена с любов. Нито една от страните не е отправяла фалшиви обвинения заради финансова печалба. Никога не е имало намерение за физическа или емоционална вреда“, се казваше в изявлението им.

Деп даде на Хърд 7 милиона долара като част от споразумението им за развода, които тя обеща да дари на Американския съюз за граждански свободи - нещо, което адвокатите на Деп сега оспорват.

Защо Джони Деп съди Амбър Хърд?

За известно време отношенията между бившата двойка изглеждаха доста цивилизовани.

"Той си отиде, тя си отиде - това беше", каза журналистът и автор Купър Лорънс, която е писала много за културата на знаменитостите.

Но през декември 2018 г. Хърд написа във The Washington Post, че се определя като „публична фигура, жертва за домашно насилие“.

„Почувствах цялата сила на гнева на нашата култура към жените, които говорят открито за тези неща“, пише тя. „Имах възможността да видя с очите си как институциите защитават мъже, обвинени в малтретиране.“

Но все пак Хърд не назова нито името на бившия си съпруг, нито на друг предполагаем извършител.

Според претенциите на Деп, тези думи са клевета, която по най-жесток начин разбива кариерата и уврежда репутацията му.

„Ясното намекване в публикацията, че г-н Деп е домашен насилник, е категорично и очевидно невярно“, пише в жалбата адвокатът на звездата. „Нейните твърдения... са част от сложна измама за генериране на положителна публичност за г-жа Хърд и за напредване на кариерата й“.

Защо процесът ще се води във Вирджиния?

Адвокатите на Деп се аргументираха, че процесът трябва да се проведе във Вирджиния, защото там са позиционирани два офиса на Washington Post и точно там документът е публикуван физически.

„Не е необичайно ищецът да избира форума“, коментира Райън Бейкър, адвокат от Лос Анджелис, който е представлявал клиенти по дела за клевета. "Но това не обяснява защо избраха Вирджиния пред Калифорния."

Причината, каза г-н Бейкър, вероятно е свързана с нещо, наречено закон Anti-SLAPP (стратегически дела срещу общественото участие).
Тези държавни устави са по същество разширение на Първата поправка, давайки допълнителна защита на речта и други дейности, свързани с въпроси от обществен интерес.

„Ако някой като Амбър Хърд, напише нещо за домашно насилие и съпружеско насилие – това очевидно са въпроси от обществен интерес“, каза г-н Бейкър. „Тя има някаква форма на имунитет да казва такива неща.“

И Вирджиния, и Калифорния имат свои собствени версии на законите за борба с SLAPP, но тези на Калифорния са по-строги. Там обвиняеми като Хърд могат незабавно да се позоват на защитата. Вирджиния, за разлика от Калифорния, не позволява на ответниците да използват тази защита в ранните фази на съдебното производство.

„В Калифорния мисля, че Хърд просто щеше да прекрати този случай веднага“, каза още г-н Бейкър.

Деп все пак ще трябва да преодолява спор Anti-SLAPP от бившата си съпруга. Миналият месец съдия от Вирджиния постанови, че Хърд може да повдигне статута по време на процеса, аргументирайки се, че нейната статия е защитена реч.

„Това ще бъде истинска планина за изкачване“ за Деп, добави г-н Бейкър, „той просто ще може да я изкачи много по-късно във Вирджиния“.
През 2018 г., преди публикацията на Хърд да види бял свят, Деп съди News Group Newspapers Ltd - издателите на британския вестник The Sun, за клевета заради публикация, в която той беше окачествен като "биещ жени".

Но докато тази съдебна битка се води между Деп и The Sun, триседмичният процес в Лондон изглеждаше по-скоро като вражда между бивши съпрузи.

Твърди се, че шансовете за успех на Деп бяха по-добри в Англия, отколкото в САЩ, където оклеветеният трябва да доказва, че казаното за него не е вярно.

Отвъд Атлантика е точно обратното - предполагаемият клеветник трябва да доказва, че казаното от него е истина.

Все пак Деп загуби. Британски съдия постанови, че "по-голямата част" от обвиненията на Хърд в злоупотреба могат да бъдат доказани по граждански стандарт, което означава, че е по-вероятно злоупотребата да се е случила, отколкото да не е.

Миналата година жалбата на Деп по това дело беше отхвърлена.

В списъка на потенциалните свидетели за новото дело има около 120 души. Става въпрос за цяла звездна армада -Илон Мъск, Елън Баркин, Пол Бетани и Джеймс Франко.

Очаква се главният изпълнителен директор на Tesla да свидетелства в полза на Хърд.

Мъск, за който се твърди, че е излизал с Хърд в периода 2016-18 г., предложи да осигури "24/7 охрана" на звездата от Лигата на справедливостта и Аквамен, за да я защити от Деп. Така е записано в текстови съобщения, прочетени по време на процеса за клевета в Лондон. Очаква се Франко също да говори в полза на Хърд. Актрисата каза, че му е споделила за синини, които е получила при предполагаемото физическо насилие от Деп.

Пол Бетани, който нарече Деп „най-добрият, най-нежният“ човек, когото познава, ще застане на страната на своя приятел. Бетани вероятно ще коментира и някои въпроси относно текстовите съобщения, разменени между него и Деп през 2013 г.

„Ще бъде истински цирк“, каза журналистът Купър Лорънс и добави: „Сега трябва да чуем всички тези много известни хора, защото те са били свидетели на всичко това“.

Предстоящата битка, която се очаква да продължи до шест седмици, в много отношения ще бъде повторение на процеса в Лондон, разкривайки зловещи подробности за бившата връзка на Деп и Хърд, свързани с обвинения в злоупотреба, насочени към двете страни.

Хърд със сигурност ще потвърди твърденията за вербално и физическо насилие от Деп по време на целия период, през който са били заедно. Актьорът от своя страна вероятно ще настоява, че Хърд е била агресорът и е направила всичко възможно, за да се изкара жертва, единствено заради финансова печалба и по-добра репутация.

„Не мисля, че нито един от двамата ще излезе от това дело с високо вдигната глава“, каза г-жа Лорънс.

Всъщност, какъвто и да е правният изход, решението на Деп да води агресивни съдебни дела ще му осигури огромно обществено внимание и ще изкара личния му живот на показ.

„Струва ми се, че стратегията му може да има обратен ефект“, коментира ситуацията г-н Бейкър.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови