8 събития, които Семейство Симпсън наистина предсказаха през годините (видео)

Ивайла Сопотенска 20 януари 2021 в 16:05 13329 0

Снимка Mary Evans Picture/scanpix.no

"Семейство Симпсън" е един от най-популярните анимационни сериали в САЩ и излъчването му продължава и до днес с 32 сезона. Сериалът е създаден от Мат Грьониг за Fox Broadcasting Company. В последните години поредицата доби и по-различна популярност, тъй като някои факти и събития, "предсказани" в стари епизоди, се случиха наистина. Ето осем от тях.

1. Президентството на Доналд Тръмп (Сезон 11, Епизод 17: "Bart to the Future" - 1999-2000)

Това е може би най-разпространената прогноза на сериала, която стана реалност. Вторият път, когато "Семейство Симпсън" надникват в бъдещето, Лиса става президент на Съединените щати. На заседание на кабинета тя споменава: "Наследихме доста сериозна бюджетна криза от президента Тръмп". Първоначално това беше препратка към опита на Тръмп да се кандидатира от Реформаторската партия през 2000 г. Но думите придобиха истински смисъл, когато Тръмп беше избран за президент от Републиканската партия през 2016 г.

2. Появата на азиатски вирус, подобен на грип (Сезон 4, Епизод 21: "Marge in Chains", 1992-93)

Трудно е в условията на глобалната пандемия от COVID-19 да пропуснем тази "прогноза". В епизода "Marge in Chains" много жители на Спрингфийлд поръчват широко рекламирана сокоизстисквачка, която пристига от Япония. Единият от служителите във фабриката там е болен от грип и кашля над кутиите с поръчките, при което вирусът оцелява и заразява получателите. В случая предвиждането не е напълно точно, защото вероятността вирусът да оцелее 6-8 седмици върху повърхност и веднага да покосява всеки, влязъл в контакт, без инкубационен период, е далеч от реалната картина за коронавируса. Но въпреки това новинарската емисия, която свидетелства за бързото разпространение на "Грипа от Осака", доста прилича на това, което свикнахме да виждаме от една година насам.

3. Disney купуват 20th Century Fox (Сезон 10, Епизод 5: "When You Dish Upon a Star", 1998-99) 

Кадър в края на епизода "When You Dish Upon a Star" показва прочутото лого на 20th Century Fox с допълнителен надпис отдолу "част от Walt Disney Co.". Въпреки че създателите на сериала се присмиват на собствената си компания, те надали са очаквали продажбата да се случи наистина. Така през юли 2018 г. Хоумър Симпсън и Мики Маус вече са част от една и съща компания - Walt Disney Co.

4. Създаването на системата за автоматична редакция на грешки Autocorrect (Сезон 6, Епизод 8: "Lisa on Ice", 1994-95)

Това е един от малкото случаи, когато "Семейство Симпсън" не само направиха прогноза, но и активно допринесоха за събитията. Побойникът Долф си записва напомняне "Beat up Martin" (да набия Мартин) на своя Apple Newton. След това текстът се превежда като "Eat up, Martha" (Яж, Марта), явна грешка на лошото разпознаване на почерка от персоналния цифров помощник. Източници твърдят, че години по-късно, когато Apple работи върху клавиатурата на iPhone, служителите са знаели, че това е частта, която трябва да разработят идеално. Те дори си казват „Яж, Марта“ един на друг, за да отбележат важността на функцията.

Продължава на страница 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови