Желаещите да се ваксинират в първа фаза рязко са се увеличили

Подновяват се плановият прием и плановите операции в болниците

Янка Петкова 14 януари 2021 в 11:17 2493 0

Снимка Архив/БТА

Наблюдава се повишен ръст на желаещи да се ваксинират медици в първа фаза от кампанията. При начални нива 30% сега доближаваме 50%, отчете министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на оперативните щабове.

Според Ангелов това е резултат от повишеното доверие в здравните власти и ефективната информационна кампания в медиите.

Министърът подчерта, че се наблюдава изключително добра тенденция на спад на заболеваемостта от коронавирус. За изминалите 7 дни броят на излекуваните е четири пъти по-голям от броя на новозаразените, подчерта здравният министър.

Къде сме по заболяемост в Европа

Страната ни е на 27 място по заболяемост в Европа и на 6 място на Балканите. По показателя "смъртност" на континента страната е на 9 място, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му разликите в разпространението в отделните региони на страната намаляват - най-ниска е заболяемостта в Разград, а най-висока в момента във Враца. Областите Търговище, Смолян, Благоевград и Пазарджик са с най-малък брой заразени на 100 000 души население, съобщи Кунчев.

"В момента Балканите са сред най-светлите зони на картата за разпространение на инфекцията в Европа, това се дължи на резултатите в България и Гърция", каза главният държавен здравен инспектор.

"Новините са чудесни, но съществуват негативни тенденции и не можем да ги пренебрегнем. В момента Великобритания и Чехия отбелязват връх на епидемията. В пика през март във Великобритания е имало 18 000 хоспитализирани, сега са 30 000, в резултат на разпространението на новия щам на вируса. Същото е в Чехия, вече има огнища и в Нидерландия", съобщи шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Въпреки добрите данни, които бяха очаквани при обявяване на мерките, повишената заболяемост в споменатите европейски страни задължава да продължи стриктното спазване на мерките, каза професорът.

Ваксини и избори

Политиците трябва да спрат да експлоатират темата за ваксините предизборно, каза министър Ангелов в отговор на въпрос ще има ли достатъчно ваксини, за да се гарантира безопасно протичане на вота.

Той припомни, че ваксините са доброволни и все още няма яснота, колко от ангажираните с изборите желаят да се имунизират срещу коронавирус. Ангелов увери, че страната разполага с достатъчно ваксини за целта. Нека не се политизира темата с ваксините, апелира той.

Ще се отпускат ли мерките в началото на февруари

Началото на февруари е далече, утре ще има заповед за възстановяване на някои практически занимания при ученици и студенти. Ще бъдат подновени плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения. Това ще става само след отрицателен антигенен тест за пациентите, който е безплатен, подчерта Ангелов.

Ваксинационен сертификат

По повод предложението на Гърция за издаване на ваксинационен сертификат на имунизираните срещу COVID-19 европейци, министърът коментира, че когато става дума за доброволна ваксина всяко обвързване с правото на свободно придвижване е неуместно. Той обаче съобщи, че у нас се работи по дигитален сертификат, който ще бъде издаван след ваксиниране като част от пациентското досие. Следващата седмица проектът ще бъде представен пред обществеността, обеща министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови