Здравните власти в САЩ: Жените над 40 да се изследват с мамограф ежегодно

OFFNews 10 май 2023 в 10:12 668 0

рак

Снимка Pixabay

Рак на гърдата

Жените трябва да започнат да се изследват с мамограф след навършване на 40 години, съобщи ЮПИ. Тази политика, налагана от здравните власти в САЩ, е в противоречие с по-ранни съвети.

Жените с повишен риск от рак на гърдата трябва да започнат да си правят мамограма всяка година, след като навършат 40 години. Преди години за ежегоден скрийнинг е била приета възрастта от 50 години.

Американската асоциация за борба с рака препоръчва от дълго време всички рискови жени да си правят мамографско изследване след 40 г. Благодарение на тези съвети много жени в САЩ вече ходят на скрийнинг или планират такъв, каза Уилям Дейхът от асоциацията.

Д-р Александрина Перчева: Жените с фамилна обремененост за рак на гърдата трябва да се преглеждат веднъж годишно с мамограф

Според него новите препоръки на здравните власти са добра новина. "Надявам се тези препоръки да елиминират объркванията у някои лични лекари."

Според данните рискът от развитие на рак на гърдата при американските жени нараства след 40-ата година с 2 процента на година.

Какво трябва да следим, за да избегнем рака

Предстои да се вземе решение дали жените с повече жлезиста и фиброзна съединителна тъкан трябва да си правят допълнителни изследвания с ултразвук или магнитно-резонансна томография.

Около половината жени над 40 г. имат по-голямо количество фиброзна тъкан и по-малко мастна тъкан. Спецификите на структурата на гърдите при тях прави по-трудно улавянето на туморите с мамограма.

Ракът на гърдата е вторият най-разпространен вид рак в САЩ и втората водеща причина за смърт от рак. През миналата година в страната от това заболяване са починали 43 250 жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови