Здравният министър: Няма по-кратка карантина за определени длъжностни лица

OFFNews 26 октомври 2020 в 16:20 4374 0

Снимка Архив

Няма да има промяна в заповедта на здравния министър, която да позволява отпадане на карантината за определени длъжностни лица, съобщи във фейсбук профила си здравният министър Костадин Ангелов.

"Преди час приех оставката на директора на столичната РЗИ. Използвам случая категорично да заявя, че в заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички."

Ангелов е в домашна изолация след като се оказа контактно лице на премиера Борисов, който е с положителна проба за COVID-19. Преди часове той съобщи, че PCR тестът му е отрицателен, но остава под домашна карантина.

По-рано днес шефът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка, след като решението да бъдат освободени от карантина президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов предизвика широко обществено недоволство заради двойния стандарт в прилагането на противоепидемичните мерки. Експерти коментираха, че това решение противоречи на закона.

От здравното министерство припомниха, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

Съгласно действащата Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!