МЗ напомня: Отрицателният PCR не отменя карантината

OFFNews 26 октомври 2020 в 14:29 2502 0

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок, съобщават от МЗ.

Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина. Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус.

Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява, уточняват от здравното министерство.

Съгласно действащата Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови