Шефът на СРЗИ: Карантината на Радев и Борисов е свалена заради работата им

OFFNews 25 октомври 2020 в 08:55 5576 3

Законите важат за всички, включително за президента и премиера на България. И държавният глава Румен Радев, и министър-председателят Бойко Борисов изпълниха разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек. Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме". 

Това обясни началникът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев пред "24 часа" във връзка със скоростното сваляне на карантината на президента и премиера. 

Румен Радев беше поставен под карантина като контактен с диагностицирания с COVID-19 командир на ВВС ген.-майор Димитър Петров, но след това бе свалена. Стана ясно и че премиерът и министри са били контактни лица на зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който съобщи, че е заразен. За по-малко от 24 часа карантината бе свалена от Борисов, от финансовия министър Кирил Ананиев и от Севделина Арнаудова.

Двата последователни отрицателни теста, които дадоха президентът и премиерът са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването, което доказва, че и двамата не са заразени, казва още д-р Пенчев.

10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички контактни, допълни той.

"В този период се очаква да има някаква клинична симптоматика и ако сте на свободен режим има опасност и за другите около вас, а те обикновено са ви най-близките хора и тези, които обичате най-много", обясни д-р Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

25.10 2020 в 09:57

Декарантинират Боко и Шехерезада, за да продължат обиколките с джипката. Това не бих казал, че е полезна за обществото дейност- в най-добрия случай е безсмислена. И да сравнявате този Тулуп с лекарите на първа линия и учителите с по 30 деца в клас е наистина голяма обида.

8074

2

JustSoYouKnow

25.10 2020 в 09:46

Разбира се, същото важи и за другарят Радев. С тази разлика, че неговите функции са повече да обикаля насам натам за да се казва българския президент посети еди какво си.

8074

1

JustSoYouKnow

25.10 2020 в 09:42

Да обобщим човекът, който от месеци не е стъпвал на работното си място и очевидно може да си изпълнява задълженията дистанционно, му е вдигната карантината за да може да работи.
Чисто математически погледнато печалбата на обществото при една хипотетична ситуация, в която той е добър премиер е 0, тъй като може да си премиерства по скайп от вкъщи.
Ако ослучайно обаче е станало нещо и сте го изпуснали последствията може да са трагични, да се разболеят много контактни с него хора, докато тук може би ще има спорове това добро ли е или е лошо... със сигурност ще има криза в здравната система от това защото за тях ще бъде отделен специален ресурс.
Да кажем че вероятността да е изпуснат е малка 0.5% или по-малко число p (тестовете и протоколите са относително надеждни съмнения има в легитимността и спазването).

Очакването е (1-p) * 0 + p * колапс. Като цяло отрицателно.

Единственият, който има интерес и полза от товае премиерът слънце. СЗИ Моля, не го слагайте в при лекарите. Обидно е!
 
X

Да помогнем на украинските деца!