Д-р Стойчо Кацаров: СРЗИ наруши закона, като отмени първата карантина на премиера

Има неравномерно разпределение на тежестта между медиците в битката с коронавируса, смята експертът

OFFNews 26 октомври 2020 в 10:25 5192 0

Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо, че първите проби на премиера са били отрицателни“, каза по БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според него СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера.

По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за освобождаване от карантина на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR теста.

„Срокът от 10 дни е определен, защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината", подчерта Кацаров.

Според него не е нужно да се затварят нощните заведения, а трябва да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват.

„Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра..." посочи още експертът.

По думите му трябва да се направи преглед на ангажираността на медицинския персонал у нас

"Ние имаме 30 хиляди лекари и още толкова сестри, но едва 5 на сто са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса", каза той.

Според д-р Кацаров има неравномерно разпределение на тежестта в битката с новия вирус - повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят резерви, като бъдат стимулирани по някакъв начин. Той посочи, че капацитетът на болниците да разкрият легла за болни с COVID-19 е много по-голям:

"В първата заповед на министъра трябваше да се разкрият 8 хиляди легла, тоест 4 пъти повече, отколкото са настанените в момента. Капацитетът на здравната ни система е от 50 хиляди легла - тоест резерви има, но трябва да има добра организация как да се използват".

Д-р Кацаров твърди, че през тези 6 месеца заплатите на медицинския персонал са намалени, защото лечебните заведения получават 85 % приходи за дейността си от бюджета си по НЗОК.

„Заплатите им се формират така – те имат базово възнаграждение и върху него всеки месец получават допълнителни средства на база преминал пациент- а сега когато беше спрян месеци плановият прием тези приходи намаляха“.

90 на сто от дейността на лекарите и сестрите са свързани с планови дейности, уточни Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови