Втори шофьор от столичната Спешна помощ обяви гладна стачка

OFFNews 09 януари 2024 в 13:41 962 0

Валери Кузманов

Снимка БГНЕС

Гладна стачка на Валери Кузманов

Втори шофьор - Владимир Николов, член на синдикат „Защита“, работещ в Центъра за спешна медицинска помощ – София (ЦСМП), се присъедини към гладната стачка, която вчера беше обявена от колегата му Валери Кузманов, съобщи БТА.

Вчера служители на ЦСМП излязоха на протест заради „репресивните мерки, непрекъснатото искане на писмени обяснения по доноси, наказания и лишаване от ДМС от страна на директора д-р Георги Гелев" и обявиха, че започват щафетна гладна стачка.

Николов посочи, че протестира заради неправомерни наказания, налагани в Центъра, както и заради неспазено обещание от страна на министъра на здравеопазването за 20% увеличение на възнагражденията и промяна на категорията на труд от трета в първа.

Кузманов каза, че в центъра се налага „тормоз“ и „терор“ върху колегите му и също посочи, че протестира заради ниските възнаграждения на работещите. По думите му основната заплата на шофьор в центъра е 1550 лв., след увеличението им през миналата година.

През 2023 г. бяха отпуснати допълнителни средства за работещите в центровете за спешна медицинска помощ, заплатите са увеличени, но по думите на Кузманов парите са били разпределени неправомерно и „ножицата“ между заплатите на лекар и шофьор е станала много по-голяма.

Трети колега, който също работи в Центъра и е член на „Защита“, вероятно ще се присъедини към двамата протестиращи.

Красимир Митов, председател на „Защита“, каза, че днес е пред ЦСМП, за да убедят двамата протестиращи да прекратят гладната стачка и да се опитат да подновят диалога с ръководството.

По думите му няма реакция от страна на ръководството и вместо да приключи протестът, той се разраства, включително и в центрове за спешна помощ в страната. Митов не уточни кои са тези центрове. По думите му, ако няма реакция от директора на Центъра и от министъра на здравеопазването, протестът ще прерасне в национална гладна стачка.

От КТ "Подкрепа" и КНСБ се разграничиха от протестните действия. През лятото на 2023 г. шофьорите на столичната Спешна помощ също протестираха с искане за увеличаване на заплатите. Министърът на здравеопазването Христо Хинков тогава обяви, че разликата в увеличението на заплатите между лекар и шофьор в Спешна помощ е малко над 300 лв. и подчерта, че не може възнагражденията на лекарите и шофьорите да са еднакви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки