Всеки може да спаси живот: Кампания в столичното метро учи как да оказваме първа помощ

OFFNews 12 октомври 2023 в 10:41 822 0

първа помощ

Снимка фондация "Първите три минути"

Инструкции за работа с автоматичен външен дефибрилатор

Демонстрации и обучения за пътуващите в Софийското метро ще се проведат в рамките на кампания за оказване на първа помощ при сърдечен арест, съобщават от фондация "Първите три минути".

По проект на фондация "Първите три минути" в партньорство с Метрополитен ЕАД и с финансовата подкрепа на Столична община, Програма "Европа 2023", през месец октомври се провежда популяризационна и обучителна кампания за гражданите, пътуващи в метрото. Тя е посветена на 16 октомври – Световният ден на рестартиране на сърцето.

Сърдечният арест е една от най-честите причини за смърт, а започването на сърдечен масаж и изкуствено дишане и използването на автоматичен дефибрилатор до 3-5 мин. след инцидента, могат да увеличат шанса за оцеляване на пострадалия до над 50-70%.

За това, в началото на 2022 г. в Софийското метро стартира Програма за автоматична дефибрилация. Към момента с автоматични дефибрилатори и обучени служители разполагат метростанции "Сердика", Стадион "Васил Левски", Орлов мост, Национален дворец на културата и Витоша.

График на обучителната капания в столичното метро

В рамките на кампанията гражданите ще получат информационни материали и ще имат възможност да упражнят върху манекени и тренажори техниките за оказване на първа помощ при сърдечен арест, както и да се запознаят с автоматичния дефибрилатор.

През целия месец октомври на мултимедийните екрани в метрото ще бъде излъчван видеоклип, а на различни места в метростанциите ще бъдат поставени информационни табла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!