Възобновяват проучванията на хидроксихлорохина като лекарство срещу COVID-19

OFFNews 05 юни 2020 в 10:51 1855 0

Реномираното медицинско издание „Лансет“ оттегли проучването, според което хидроксихлорохинът увеличава
риска от смърт при болните от COVID-19, пише Би Би Си.

Причината – трима от авторите му обявиха, че не могат да гарантират за неговата истинност, след като „Сърджисфиър“ – здравната компания, предоставила данните, не позволява независима проверка.

Проучването беше публикувано съвсем скоро и доведе до нова разпоредба от СЗО за спиране на всички клинични изпитания на медикамента.

То включва данните за 96 хиляди пациенти с коронавирус от 671 световни болници. Почти 15 000 от тях получили хидроксихлорохин като самостоятелна част от лечението или в комбинация с антибиотик.

Според текста няма данни за положителното му влияние върху пациентите, а напротив – лекарството увеличава риска от нередовен сърдечен ритъм и смърт.

Медицинската общност се въздържа от използването на този медикамент за лечение на коронавирус. Хидроксихлорохинът се използва за лечение на малария и болести като лупус и артрит, но до момента няма нито едно проучване, което да го препоръчва за лечение на COVID-19.

След като преди седмица СЗО прекрати изпитанията с антималарийното лекарство, в сряда обяви, че ще възобнови клиничните изпитания на лекарството против малария хидроксихлорохин за лечение на пациенти с коронавирус, 

"Въз основа на наличните данни за смъртността, изпълнителната група ще комуникира с главните изследователи в процеса относно възобновяване на клинчите изпитания на хидроксихлорохин“, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по време на видеобрифинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!