Ваксината на Sanofi срещу COVID-19 показва над 95% ефективност във Фаза II на изпитванията

OFFNews 17 май 2021 в 16:46 1324 0

Снимка Wikimedia commons

Експерименталната ваксина срещу COVID-19, разработена от Sanofi и GlaxoSmithKline, показва силен имунен отговор в резултатите от клиничните изпитвания в ранен етап, което им позволява да преминат към следващ етап на проучване, съобщи френската фармацевтична компания цитирана от Ройтерс.

Sanofi и британската GSK заявиха, че глобалната Фаза III на проучване ще започне през следващите седмици и ще обхване над 35 000 възрастни, с надеждата ваксината да бъде одобрена до четвъртото тримесечие, след като първоначално беше насочена към първата половина на тази година.

Миналият декември Sanofi и GSK бяха принудени да започнат наново изпитванията си, когато ваксината показа нисък имунен отговор при възрастни в резултат на слабо формиране на антитела. 

"Междинните резултати от Фаза II показват 95% до 100% ефективност след втора инжекция във всички възрастови групи и във всички дози, с приемлива поносимост и без притеснения за безопасността," казаха от Sanofi.

"Установихме, че нашата ваксина генерира по-висок отговор с антитела при тези с прекарана предишна инфекция от COVID-19. Анализираме това допълнително, тъй като може да предполага, че нашата ваксина може да служи като потенциален бустер (ускорител), независимо от това кой каква ваксина е получил (преди)", каза пред репортери Су-Пеинг Нг, глобалният ръководител на медицинската служба за ваксини на Sanofi.

Той заяви, че ваксината не е тествана срещу така наречените варианти във Фаза II, но че Фаза III ще направи оценка срещу различни щамове, включително вирусна линия, известна като B.1.351, открита за първи път в Южна Африка.

Кандидатът за ваксина на GSK и Sanofi използва същата технология като една от сезонните противогрипни ваксини на Sanofi. Тя ще бъде съчетана с адювант, вещество, което действа като ускорител на ваксината, разработен от GSK.

Миналия месец председателят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен заяви, че ваксините срещу COVID-19, базирани на протеини, като тази, разработена от Sanofi и GSK, предлагат "доста голям потенциал", положителен сигнал в момент, когато блокът развива стратегията си за закупуване на ваксини за следващите две години. 

Досега Sanofi има споразумения за продажба със САЩ, ЕС, Великобритания и Канада, както и с платформата за равен достъп до ваксини COVAX, подкрепена от Световната здравна организация.

Компанията се ангажира да помогне и на други производители на лекарства тази година, сключвайки сделки за пълнене и завършване на ваксини, направени от Pfizer / BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson.

В допълнение към своя проект за ваксина в сътрудничество с GSK, Sanofi работи по кандидат за иРНК с американската компания Translate Bio, за която започна клинични изпитвания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови