Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна при деца между 12 и 15 години

OFFNews 31 март 2021 в 14:36 1846 0

Снимка архив

Ваксината на Pfizer и BioNTech е ефективна и безопасна при деца между 12 и 15 години, сочат данни от ново проучване, цитирано от "Ню Йорк таймс".

По време на клиничните тестове не са регистрирани и сериозни странични ефекти.

Компаниите съобщават още, че ефективността на ваксината е по-висока при юноши, отколкото при възрастни. Съобщава се, че те произвеждат много повече антитела, отколкото младежите на възраст между 16 и 25 години.

Резултатите все още не са анализирани от регулаторите, но ако употребата на ваксината бъде разрешена и за тази възрастова група, ваксинациите могат да започнат още преди началото на учебната година.

Проучването обхваща 2260 деца на възраст между 12 и 15 години, които са получили плацебо или двете дози от ваксината в интервал от три седмици - по същия график, по който се прилага и при възрастните.

Има 18 заразени от тези, които са получили плацебо. Няма заразени сред тези, на които са поставени ваксини.

Към момента Pfizer и BioNTech провеждат клинични тестове за ефективността на ваксината си сред деца на възраст между 5 и 11 години. Следващата седмица ще започнат тестовете и сред деца между 2 и 5 години. Ако те са успешни, ще започне тестването и при шестмесечни бебета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!