Ваксина срещу COVID-19 пред регистрация в Бразилия

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2020 в 15:24 1222 0

Бразилската Национална агенция по санитарен надзор е получила първа заявка за регистрация на ваксина срещу новия коронавирус, предаде БТА.

Препаратът е на британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека", цитира агенцията информация на тв канал "Глобо".

Процедурата по регистрация ще премине по приетата от регулатора опростена схема, в рамките на която е намалено количеството на изискваната първична документация за ваксината срещу коронавируса, напомня тв каналът.

На този етап специалистите от агенцията правят оценка на първите резултати от доклиничните изпитания. В случай че бъде потвърдена безопасността и ефективността на препарата, процесът на регистрация може да бъде ускорен.

В края на юни бразилското министерство на здравеопазването договори съвместни изследвания и локализиране в страната на производство на ваксината, разработена от университета Оксфорд и "АстраЗенека". В изпитанията на този препарат участваха десет хиляди доброволци в Бразилия.

В страната се провеждат изпитания и на ваксините срещу COVID-19 на китайската компания "Синовак Биотек", на германската "Бионтех", на американската "Пфайзър" и на фармацевтичната компания на "Джонсън енд Джонсън".