В Северна Македония тестват населението за установяване на общия имунитет

OFFNews 14 февруари 2022 в 10:01 1077 0

Снимка Pixabay

От днес започва скрининг тестване на случаен принцип в Северна Македония, за да се види какъв имунитет има населението срещу COVID-19, предаде МИА.

Целта е да се помогне на Комисията за заразни болести да планира мерките срещу разпространението на коронавируса.

Планирано е тестването да се направи сред 1000 души в Скопие, но има възможност да се разшири в цялата страна, за да се получи реална представа за имунитета в момента.

Председателят на комисията Александър Петличковски съобщи по-рано, че такова тестване е направено преди една година и е показало, че около 30 процента от тестваните са имали някакъв имунитет, който се дължал предимно на преболедуване.

Министърът на здравеопазването Беким Сали каза, че има данни за това колко души и с какви ваксини са ваксинирани, но много хора, особено като се има предвид, че вариантът Омикрон протича по-леко, не са се тествали с PCR тестове или са боледували в домашни условия.

По наши данни 41 процента са имунизирани с ваксини, но въз основа на това проучване, може би 60 процента сме имунизирани по естествен път, каза министърът на здравеопазването.

В страната вчера са регистрирани 920 нови случая на COVID-19 при направени 3338 теста или 27,5 процента. Починали са 11 души. Оздравели са 1190 души.

От началото на пандемията с COVID-19 са диагностицирани 287 016 души, а починалите са 8747. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови