В Деня на спасението почетоха паметта на загиналите медици

OFFNews Последна промяна на 15 август 2022 в 15:10 577 0

Ден на спасението

Снимка ВМА

В Деня на спасението отдаваме почит на загинали при изпълнение на служебния си дълг медици

За 18-та поредна година Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза с 1-минутно мълчание и вой на сирени „Деня на спасението” в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

„Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, в чест на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За трета година „Денят на спасението” преминава под знака на COVID-пандемията, а към черните списъци бяха добавени имената на още над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Ние се отнасяме с особено преклонение към този ден, знаете, по-голямата част от записаните в черните списъци са военни медици. Но видяхме, че и в мирно време могат да съществуват такива случаи и то в големи размери – над 120 медици загинаха в битката с пандемията от COVID-19. Нашата професия е изключително рискова и явно на всеки един лекар му трябват не само умения, за да е лекар, трябва да има и голямо сърце – да е готов да жертва живота си за другите, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н..

Своята почит пред Паметника на загиналите медицинските чинове отдадоха министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, представители на Столичната колегия на БЛС, НЗОК, Български червен кръст, синдикалните организации, директорите на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” и на УМБАЛ „Александровска“ и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови