X Advertisement

В COVID зоните може да се лекува всеки, без направление и безплатно

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2021 в 09:20 737 0

В COVID зоните всеки пациент със симптоми може да отиде и напълно безплатно, дори без направление да получи преглед, тестване, медикаменти. Това каза по БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Одобрената от Надзорния съвет на НЗОК нова методика позволява на всички медицински центрове и ДКЦ, които имат договор с Касата и разкрити COVID зони, да участват по нея, обясни той. 

Стремежът е за кратко време да се разкрият максимално много такива COVID зони, увери Томов. По думите му там ще се извършват всички необходими лабораторни и образни изследвания.

„Целта е да се облекчи максимално натискът върху болничната система. През изминалите вълни това беше основен проблем.“

Отговорност на личните лекари е първичното сито и преценката кой пациент да бъде изпратен в болница, допълни Тома Томов.

По повод уволнението на проф. Асен Балтов от „Пирогов“ в предаването „Преди всички“ д-р Томов потвърди, че от МЗ са изискали допълнителна информация за мотивите, с които е уволнен бившият шеф на „Пирогов“ от работната му позиция и като лекар.

Относно ваксините с изтичащ срок на годност Тома Томов уточни, че „има голям процент ваксини, които не са оползотворени“. Прави се обаче всичко възможно те да бъдат оползотворени ако не у нас, то извън страната.

В коментар по предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да бъдат задължително ваксинирани определени професионални групи, д-р Томов каза, че към момента това е доброволен акт и личен избор и това е позицията на настоящия кабинет.

Заместник-министърът открои липсата на инфекционисти, пулмолози и въобще на лекари на фона на новата вълна от коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Войната в Украйна от първо лице