В България има свръхупотреба на антибиотици

Стартира Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19

OFFNews 18 ноември 2021 в 14:53 2344 0

Снимка PR Care

Проучване сред 27 държави показва, че употребата на антибиотици е спаднала с 18%. България е единствената сред тези страни със свръхупотреба на антибиотици. Ръстът на употребата у нас е с 30%, а при азитромицина със 100%. 

Данните съобщи доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести, на пресконференция, с която беше даден старт на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19 (18 - 24 ноември 2021 г.). Организатор на събитията в информационната кампания е Офисът на СЗО в България.

Коронавирусната пандемия предизвика свръхупотреба на антибиотици през 2020 г., което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции, показват данни на СЗО. 

Антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството, подчерта доц. Михаил Околийски - експерт от офиса на Световната здравна организация в България.

Той изрази недоумението си, че вече трета година в България не се приема разработената от експертите Национална програма за антимикробна резистентност и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

COVID-19 не се лекува с антибиотици, защото тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19 има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница, подчерта доц. Иванов. Той подчерта, че азитромицинът е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се е ползвал основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще, обясни доц. Иванов.

Антибиотиците не може да се ползват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване, са ваксините. България не трябва да остава остров на глупостта с най-ниското ваксинално покритие“, категоричен бе доц. Михаил Околийски.

Тази вечер сградата на НДК ще бъде осветена в синьо, за да алармира символично за огромната заплаха от антимикробна резистентност и за да напомни, че надежда има, посочиха организаторите на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови