В аптеките: толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 г.

OFFNews 30 август 2022 в 09:39 4197 0

аптечен склад

Снимка Unsplash

Изписват все повече електронни рецепти, но сме много далече от доброто съотношение между хартиени и електронни

Толкова откази от търговци на едро за липса на лекарства и толкова трудно да се работи не е било последните 20 години, коментира за БНР магистър фармацевт Анжела Мизова, зам. председател на УС на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти ни показват, че има внесени по-големи количества от тези лекарства, отколкото има изписани по Протокол по НЗОК. Оказва се, че те са при търговците на едро, но не достигат до аптеките. Само Изпълнителната агенция по лекарствата може да провери какво се случва през системата СЕСПА (специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък), обясни Мизова.

По думите на главния секретар на БФС магистър фармацевт Димитър Маринов има много порочни търговски практики например - наличностите на даден лекарствен продукт да бъдат видими само за определени "любими" аптеки. Може да се окаже, че лекарства се трупат на склад, за да достигнат количества свободни за реекспорт, посочи той и обясни:

Тук са купени на по-ниски цени и се изнасят в друга държава на по-висока цена. Има начин един склад да не крие наличности. Все още техническата реализация за достъп до СЕСПА не е факт, но се работи, допълни Маринов.

Според него ако трябва да има някакви специални разрешения или изисквания на здравноосигурителния фонд за предписване и отпускане на определен лекарствен продукт, това трябва да става още на ниво предписание. Този контрол - дали пациентът има право да получи медикамента, това трябва да се провери в момента на изписването, преди пациентът да е дошъл в аптеката. А не както е в момента - много неща продължават да се контролират, след като аптеката отдавна е отпуснала лекарствата и подава отчет, изтъкна Маринов.

Той посочи, че се изписват все повече електронни рецепти, но сме много далече от доброто съотношение между хартиени и електронни. Зависи дали лекарските практики са влезли в 21 век.

Според представителите на фармацевтичния съюз лекарствата по здравна каса у нас не са по-скъпи.

Има повишение на цените на лекарствата без рецепта, защото има проблем с отстъпките към аптеките. Има и повишение на регулираните пределни цени при някои от лекарствата от Позитивния списък, като това става по официалния път. Там се променя официалната пределна цена, която се определя чрез рефериране с останалите държави от ЕС. Това се проверява два пъти в годината, казаха още експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови