Учени спряха развитието на множествена склероза с помощта на паразити

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2020 в 08:48 9741 0

Британски и румънски биолози успешно предпазиха няколко десетки пациенти от повторни пристъпи на множествена склероза, като използваха кръгли червеи - паразити, съобщи ТАСС. Резултатите от клиничното изпитание са публикувани в сп. "Джама нюролъджи".

"Проведохме най-голямото досега изследване върху използването на глисти за лечение на множествена склероза. Успяхме не само да покажем, че терапията работи и че е безопасна за пациентите, но и да открием някои особености в работата на имунитета, които ще помогнат този ефект да се възпроизведе и по други начини", пишат изследователите.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което клетките от имунната система започват да атакуват миелиновата нервна обвивка на аксоните в главния и в гръбначния мозък. В резултат на това нервите не пренасят нормално сигналите от главния мозък, което при развитието на заболяването може да доведе до парализа, слепота и смърт.
По официални данни в света от множествена склероза боледуват около 2,3 милиона души, а лекарство срещу болестта засега няма.

Група британски и румънски учени под ръководството на проф. Дейвид Притчард, преподавател по имунология в университета на Нотингам, Великобритания, постигнаха съществен напредък в това отношение, като използваха необичайно "лекарство" - кръгли паразитни червеи от вида Necator americanus.

В научните среди отдавна е известно, че болните от множествена склероза и други автоимунни заболявания изключително рядко страдат от зараза с глисти в сравнение с останалите хора. Лекари и биолози в различни страни по света провеждат клинични изпитания за лечение на множествената склероза с помощта на различни паразити, сред които и нематода Trichuris ovis, поразяващ овце и кози.

Притчард и колегите му избрали друг вид кръгли червеи за опитите си, водени от идеята, че Necator americanus паразитират единствено върху хора и затова може да се смята, че са напълно съвместими с човешките организми. Обикновено заразата с този вид червеи води до малокръвие и други тежки последици, но пък присъствието им в човешките черва значително намалява възпалението и води до препрограмиране на имунната система по посока на намаляване на автоимунната активност.

В продължение на няколко години биолозите изследвали въздействието на червеите върху 73-ма британци, които страдат от множествена склероза. След девет месечна терапия и наблюдение, учените регистрирали, че наличието на червеите в червата на пациентите значително намалява общия брой на увредените миелинови обвивки на невроните. У половината доброволци, заразени с Necator americanus, не се е появил нито един нов пристъп на болестта. В контролната група за същия период без пристъпи били 28 на сто от участниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови