Учени: Рискът от преждевременна смърт е еднакъв и за слабите, и за пълните хора

OFFNews 07 юли 2023 в 09:33 815 0

тегло

Снимка Pixabay

Проучване на учените от Института за здравни изследвания „Рътгърс“ в Ню Брънзуик, САЩ

Американски лекари проследиха живота на повече от 500 хиляди американски граждани и откриха доказателства, че вероятността от преждевременна смърт е приблизително еднаква както за слабите хора, така и за тези с леки форми на затлъстяване, при които индексът на телесна маса не надвишава 30-35 точки. Изводите на учените са публикувани в статия в научното списание „Паблик лайбръри ъв сайънс уан“, съобщава БТА.

„Има няколко възможни причини, поради които пациентите с висок индекс на телесна маса, между 25 и 35 точки, не умират по-често от хората с нормално тегло. По-специално, те може да са по-способни да понасят тежки инфекции и наранявания, докато слабите хора страдат по-често от тежки форми на диабет, хипертония и други хронични заболявания, които при тях са по-трудни за лечение, отколкото при пациентите със затлъстяване“, пишат изследователите.

Това заключение е направено от група американски лекари, ръководени от Аюш Висариа и Соко Сетогучи, изследователи в Института за здравни изследвания „Рътгърс“ в Ню Брънзуик. Учените са направили това откритие по време на анализа на данни, събрани от съответните социални и медицински служби на Съединените щати между 1999 и 2018 г.

Лекарите са наблюдавали живота на повече от 550 хиляди възрастни американци, включително колко често са умирали участниците в изследването, дали са страдали от различни хронични заболявания, лоши навици и наднормено тегло. Повече от 75 800 участници са починали по време на периода на наблюдение от две десетилетия, който Висариа и неговите колеги от проекта са използвали, за да проучат как индексът на телесна маса на доброволците е повлиял на вероятността за тяхната смърт.

Противно на очакванията на изследователите, техните изчисления показват, че вероятността от преждевременна смърт от всички възможни причини е приблизително еднаква за всички участници, чийто индекс на телесна маса не надвишава 35 пункта за хора на средна възраст и възрастни, и 30 точки за младите участници в наблюденията. Резултатите важат еднакво както за мъжете и жените, така и за представителите на различни социални, етнически и икономически категории от населението.

Според Висариа и колегите му, тези наблюдения оспорват общоприетата теза, че всяка форма на наднормено тегло и затлъстяване сама по себе си увеличава риска от преждевременна смърт на индивида. Надяваме се, че последващите наблюдения и експерименти ще помогнат да се разбере какво предпазва хората с относително леки форми на затлъстяване от повишената вероятност за развитие на хипертония, диабет и други хронични заболявания, свързани с наднорменото тегло, уточняват учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!