Учени: Хидроксихлорохинът не е ефективен срещу коронавирус

OFFNews 22 април 2020 в 11:10 5431 1

Американски изследователи установиха, че лекарството против малария хидроксихлорохин, лансирано от президента на САЩ Доналд Тръмп като терапия срещу новия коронавирус, не е ефективно срещу заразата, съобщи Асошиейтед прес.

Те са анализирали резултатите и историята на заболяването при 368 пациенти с новия коронавирус, лекувани в медицински центрове към Министерството по въпросите на ветераните в САЩ. Досега изводите на изследователите не са потвърдени от независими експерти и не са публикувани в медицински издания.

Според техните наблюдения сред пациентите, приемали хидроксихлорохин, смъртността е 27,8 на сто. При пациентите, лекувани едновременно с хидросихлорохин и антибиотика азитромицин, смъртността е 22,1%.

Сред анализираните резултати е и процент на смъртност 11,4 на сто сред заболели с COVID-19, лекувани по стандартния набор от процедури срещу усложнения. Изследователите са на мнение, че резултатите показват необходимостта от провеждането на клинични изпитания, преди препаратът срещу малария хидроксихлорохин да бъде одобрен за лечение на пациенти, заразени с коронавируса, съобщи ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно се изказа в подкрепа на препарата. В началото на април той съобщи, че САЩ са се запасили с повече от 29 милиона дози хидроксихлорохин за изпробване в лечението на новия коронавирус. Критиците на президента изтъкваха, че той се опитва да лансира средство, чиято ефективност и безопасност в борбата срещу коронавируса все още не е доказана.

По-рано от горещо препоръчвания препарат се отказаха и шведските медици. Причината беше, че лекарството има тежки странични ефекти.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг