Трябва ли българите да плащат и за допълнителни здравни осигуровки?

OFFNews 24 март 2015 в 22:46 2809 4

Снимка sxc.hu

Въвеждането на допълнителен пакет в здравното осигуряване се налага поради липсата на пари в Здравната каса и в държавата за здраве и недофинансиране на здравната система. Ние трябва да направим всичко необходимо хората да бъдат сигурни, че ще получат съответната качествена здравна услуга, заяви пред БНТ народният представител от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков – член на парламентарната комисия по здравеопазване.

Все още нищо не знае, коментира от своя страна депутатът от “БСП лява България” д-р Емил Райнов, който е и заместник-председател на парламентарната здравна комисия.

В момента в парламента се предлага един законопроект, в който е записано, че ще се раздели сега съществуващият пакет на основен и допълнителен, което ще стане с наредба на министъра след приемането на закона, уточни Райнов.

Депутатът от “БСП лява България” предположи, че в сравнение с това, което досега пациентите са получавали със съответната здравна вноска, от следващата година ще получават по-малко, а за да получат всичко, ще трябва да доплащат или да се осигуряват допълнително.

Мениджърите на болници заявяват, че не могат да връщат пациенти при спешни случаи, независимо че са свършили лимитите. Здравният министър пък заплаши, че ще уволнява мениджмънта на болниците на държавно подчинение, ако не се справят с лимитите. И всичко това ще го отнесат пациентите, защото няма да имат свободен избор, заяви д-р Иван Кокалов от КНСБ, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК.

На всички е ясно, че реформата е задължителна. Университетските болници са гръбнакът на здравната система в България и уверихме в това и министъра, каза д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”.

Няма как да връщаме пациенти, защото те вече са отпратени от други болници – частните болници не ги “харесват”, защото лечението им ще излезе прекалено скъпо, и ги прехвърлят към други. Така те попадат в държавните и университетски болници, каза д-р Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови