СЗО: Младите хора все повече допринасят за разпространението на COVID-19

OFFNews 18 август 2020 в 10:31 1541 0

Хората на 20,30 и 40 години все повече допринасят за разпространението на новия коронавирус, като много от тях не знаят, че са заразени. Това заяви регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Западния Тихоокеански регион, цитиран от Ройтерс.

"Това увеличава риска от предаване на заразата на по-уязвимите - възрастните и хронично тежко болните, хората, които живеят в гъсто населени райони и тези с недостатъчен медицински обхват", каза Такеши Касаи на виртуален брифинг.

Междувременно проучване на УНИЦЕФ установи, че тийнейджърите изпитват гняв, страх, паника, скука, носталгия към периода преди пандемията.

"Анкетираните младежи са посочили, че част от властите и медиите са внасяли паника и са ”раздували балон”около коронавируса. Тийнейджърите са били особено чувствителни и към нарушаването на наложените мерки именно от техните ролеви модели - възрастните. Харакерна особеност при мненията на тийнейджърите, която ги отличава от тези при възрастните, е факторът 5G във връзка с коронавируса. За тях той по никакъв начин не придобива смисъл, тъй като те са тясно свързани с технологиите. За сметка на това те са склонни да вярват в конспиративни теории, като тази, че коронавирусът е биологично оръжие, с което се цели намаляване на населението на планетата или че има противоборство между големи държави и надпревара за завладяване на нови пазари.", коментира пред БНР Ивайло Спасов, директор отдел Комуникации за социална промяна на УНИЦЕФ - България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!