Спешни медици от УМБАЛ ''СВ. Анна'' ще специализират в Израел

Д-р Йоси Барац, старши медицински консултант в Израелската агенция за международно сътрудничество за развитие посети лечебното заведение

OFFNews 17 ноември 2021 в 16:15 1035 0

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

Спешни медици от УМБАЛ ''СВ. Анна'' ще специализират най-добрите центрове на Държавата Израел. Това стана ясно след посещението д-р Йоси Барац*, старши медицински консултант в MASHAV (Израелската агенция за международно сътрудничество за развитие) в лечебното заведение.

"Изключителна чест за нашата болница е днес да бъде домакин първата работна среща с д-р Барац и посланика на Държавата Израел у нас Н.Пр. г-н Йорам Елрон", коментираха от болницата.

В разговор с ръководството на болницата, спешни медици и лекари беше обсъден опитът на Държавата Израел за справяне в критични ситуации.

„Целта на нашето посещението е създаване на рамка за сътрудничество, фокусирано върху обмяната на опит между израелски и български спешни медици, както и върху проучването на възможности за изграждане на звено за лечение на травми и спешна помощ като устойчив модел за представяне на израелските методи и технологии в тази област“ каза д-р Барац.

„В най-скоро време ще представим нашите предложения млади лекари и утвърдени специалисти да посетят Държавата Израел за едномесечни специализации в най-добрите техни спешни центрове. Подчертаваме, че тези специализации ще бъдат финансирани от нашата болница, която е заделила пари за целта. Очакваме и израелски специалисти да практикуват в нашата болница и да споделят опита си в спешната медицина“ каза д-р Близнаков.

Освен домакините в лицето на изпълнителния директор д-р Славчо Близнаков, медицинския директор д-р Николай Добрев, зам. директор д-р Ивелина Георгиева, д-р Георги Канзов, началник на ДКЦ "Св. Анна" присъстваха още доц. Мария Атанасова, началник КАИЛ, доц Росен Калпачки, началник на Клиника по нервни болести, д-р Ана Николова-Началник на СО, д-р Константин Димов от клиника ЛЧХ, д-р Стефан Николов-началник на Клиника по неврохиругия и др.

Посещението на д-р Йоси Барац в България ще продължи до 22 ноември.

За д-р Йоси Барац

Д-р Барац има дълга и забележителна медицинска кариера. От 1976 до 1994 г. работи като клиничен лекар, част от този период като старши медицински консултант в Западна Африка. В периода от 1994 до 1997 г. д-р Барац е заместник генерален директор по международните отношения в Министерството на здравеопазването на Израел.
От 1997 г. до днес той е ръководител на хуманитарните и медицинските проекти на „МАШАВ“ – Израелската агенция за международно сътрудничество за развитие към Министерството на външните работи на Израел.

В „МАШАВ“ д-р Барац до момента е ръководил множество хуманитарни мисии и проекти, в това число изграждането и на травматологични спешни отделения, отделения за интензивно лечение, отделения за първична здравна помощ, неонатални клиники и отделения за диализа. Д-р Барац има съществена роля в много от мисиите за спешна помощ осигурена от „МАШАВ“ вследствие на мащабни хуманитарни кризи по цял свят, например тези в Хаити и Непал след разрушителните земетресения, и във Филипините, след като страната бе засегната от мощния тайфун Йоланда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови