Quantcast

Шефът на НЗОК: Има опасност бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частни фондове

OFFNews Последна промяна на 26 август 2019 в 09:35 6916 2

Снимка Архив

С предлагания нов здравноосигурителен модел и създаването на частни фондове има опасност да стане така, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. Това заяви пред Би Ти Ви шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Според него предлаганият от здравния министър Кирил Ананиев нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% вноска за здраве от заплатата. 

По думите на Дечев промените в Закона за здравното осигуряване не решават проблема с допълнителните плащания в болничната и извънболничната помощ. Той даде пример с частни болници, които често си измислят различни ВИП услуги, за които болният трябва да доплаща. „Виждал съм например хигиенен сет, състоящ се от четка за зъби, паста за зъби и еднократна шапка за баня, който струва 80 лв.“, разказа той.

Дечев заяви, че сегашната наредба на НЗОК регламентира достатъчно подробно за какво се плаща и съществуващите неясноти могат да се поправят, без да се налагат промени в Закона за здравното осигуряване.

"Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не“, каза Дечев.

По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя е дава възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща. „В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредба ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, заяви Дечо Дечев.

„Около 50% от средствата, които инвестираме всички, са кешови плащания и около 50% се покриват чрез сумите, които отделяме – с 8%-та вноска за здраве“, поясни Дечев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

AndroD

26.08 2019 в 14:12

То е ясно, че новият здравноосигурителен модел не е читав и не е в полза на хората. Крайно време е от МЗ да спрат да си правят експерименти със здравеопазването и да започнат да решават проблемите в този сектор, които и без това не са никак малко.