Съоснователят на Бионтех: Следващата стъпка е лечението на рак

'Започнахте с лекарство за лечение на рак при един човек и днес имаме ваксина за цялото човечество'

OFFNews 19 март 2021 в 17:05 6161 1

Снимка Wikipedia

Йозлем Тюреджи

Йозлем Тюреджи - един от създателите на ваксината на Пфайзер и Бионтех, заяви, че следващата цел е лечението на рак. В интервю за Асошиейтед прес тя допълни, че за целта ще бъде използвана технология, подобна тази на РНК ваксините.

Малко преди интервюто Тюреджи и съпругът ѝ Угур Шахин - двамата създатели на първата ваксина срещу коронавирус, получиха Кръст за заслуги в Германия.

В последните  две десетилетия Тюреджи и Шахин работят по технология за стимулиране на имунната система да разпознава и унищожава туморни клетки. 

В началото на пандемията те решават да използват този метод в борбата срещу коронавируса. Опитът се оказва успешен и след само 11 месеца ваксината на Пфайзер и Бионтех е първата одобрена в първо във Великобритания, седмица по-късно в САЩ, а след това и в ЕС.

"Започнахте с лекарство за лечение на рак при един човек и днес имаме ваксина за цялото човечество“, заяви Тюреджи.

Най-важният урок от периода на разработка на ваксината за Йозлем Тюреджи е било "сътрудничеството в международен план".

Тя заяви още, че именно благодарение на успеха на ваксината срещу коронавирус, Бионтех сега има много повече средства и подкрепа в международен план, за да разработи технология за борбата с рака.

Йозлем Тюреджи заяви още, че към момента фармацевтичната компания е разработила "няколко различни ваксини срещу туморни образувания, базирани на информационна РНК". 

Тя допълни, че се надява до няколко години да започне масовото прилагане на тези ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

20.03 2021 в 03:01

"Създател" е много силно казано. Г-жа Тюреджи доколкото знам е управителя, а самата иРНК технология за ваксини си е чисто американска разработка. Хвалбите нека останат за македонците :) Все пак успех има, ваксината е първият фармацевтичен продукт на Бионтех, а пандемията според някои медии спаси компанията от фалит.