Руски учен: Комбинацията от Спутник V и оксфордската ваксина осигурява 2-годишна защита от COVID-19

OFFNews 28 декември 2020 в 20:17 5056 0

Снимка архив

Комбинацията на руската ваксина "Спутник 5" с тази на AstraZeneca и Оксфордския университет може да осигури двугодишен имунитет срещу коронавируса, заяви директорът на руския Изследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург пред "Россия 24", цитирани от РИА Новости.

Гинцбург твърди, че "в резултат на използването на такава двукомпонентна хибридна ваксина паметните клетки ще се формират много по-добре. Така ваксината ще осигури защита не за три или четири месеца, а поне за две години".

Той допълва, че ще е необходимо допълнително експериментално изследване, за да се установи ефективността на комбинираната ваксина. 

По-рано този месец институтът "Гамалея", "Астра Зенека", Руският фонд за директни инвестиции и R-Pharm подписаха меморандум за взаимно сътрудничество. След това Гинцбург обяви старта за съвместните клинични изпитания. 

И двете ваксини са базирани на аденовирусни вектори, в които е вграден шип-протеинът на коронавируса-SARS-CoV-2. В същото време, аденовирусите са лишени от способността да се репликират - т.е. аденовирусите се използват като "доставчици" на генетичен материал, който помага за изграждането на антитела в клетките. 

Гинцбург твърди, че компонентът, който се съдържа в "Спутник 5", има 91,4% ефективност и може да засили средната ефективност на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !