Русия планира масова ваксинация срещу COVID-19 през октомври

OFFNews 01 август 2020 в 20:30 3873 0

Руското здравно министерство планира кампания за масово ваксиниране срещу коронавируса през октомври.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви преди дни, че държавният научноизследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалей" вече е завършил клиничните тестове на ваксина за COVID-19 и подготвя документацията за нейното регистриране. 

Той подчерта, че ваксинацията ще бъде безплатна.

Първите, които ще бъдат ваксинирани ще са учителите и лекарите. Мурашко каза още, че се планира ваксинацията да бъде покрита изцяло от бюджета.

"Планираме по-мащабно ваксиниране през октомври", посочи Мурашко.

Според източник на Ройтерс първата потенциална руска ваксина ще бъде готова за регулаторно одобрение през август и ще бъде предоставена на здравни работници скоро след това.

Институтът "Гамалей" работи върху препарат на основата на аденовируси. Но бързината, с която Русия се готви да започне прилагането му накара някои западни медии да повдигнат въпроса дали Москва не поставя на преден план националния престиж пред науката и здравето на своите граждани.

Ръководителят на руския Фонд за преки инвестиции сравни успеха в разработването на ваксина с изстрелването на първия сателит в Космоса – руския "Спутник 1" през 1957 г.

Към днешна дата в страната са потвърдени 845 433 случаи на коронавирус, като 646 524 пациенти са се възстановили от болестта. По последни данни починалите са 14 058 души.

В момента над 100 възможни ваксини се разработват по света.

Най-малко четири от тях са във финалния трети етап и се тестват върху хора, показват данни на Световната здравна организация. Сред тях са три в Китай и една във Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови