Ръст на COVID болните в Сливен и Търговище, в Ловеч ускоряват ваксинацията

OFFNews 19 август 2021 в 17:08 1344 0

Болните от COVID-19 в Сливенско вече са 204 души, съобщават от Регионалната здравна инспекция, а от днес областта вече преминава в оранжевата зона, предаде БТА.

На домашно лечение са 148 души, хоспитализирани са 56, новозаразените през последното денонощие са 33-ма, сред тях и едно момче.

От РЗИ информират, че в областта има засилен контрол по прилагане на основни противоепидемични мерки. През последното денонощие са извършени 19 проверки и са съставени осем акта.

В областта са извършени 41 988 имунизации, като повторна доза са получили 20 781 души. През вчерашния ден са поставени 416 ваксини. В региона има "зелени коридори" за имунизация в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен и в МБАЛ "Св. Петка Българска" в Нова Загора.

Два смъртни случая вследствие на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие в Търговищка област. Починали са мъж на 69 г. от община Омуртаг и жена на 87-годишна възраст от община Попово, хоспитализирани за лечение с двустранна пневмония и съпътстващи заболявания, съобщават от Областният щаб за борба с разпространението на заразата.

Нови 40 случая на коронавирус са регистрирани при жители на област Търговище днес. Осем души са настанени за болнично лечение, а останалите заразени са поставени под домашна изолация с предписания на РЗИ-Търговище. Като контактни лица са карантинирани 23 човека.

Новозаразените в областта бележат трайно увеличение, след като от началото на седмицата техният брой е между 35 и 49 на ден.

До този момент общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на област Търговище е 4318. От тях активни са 226. Хоспитализираните пациенти с коронавирус са 56, а 170 заболели са на домашно лечение.

Община Ловеч започва активна кампания за ваксиниране срещу COVID - 19. Кампанията е сред основните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, съобщават от общинската администрация.

На обособени места в града доброволците ще призовават хората да се ваксинират, ще раздават флаери, ще бъде създаден кратък видеоклип, който да покаже ползата от ваксините.

Общината е изпратила и писма до кметовете и кметските наместници, които да организират в най-кратки срокове срещи с общопрактикуващите лекари и да изготвят списъци на желаещите да се имунизират.

Организаторите на клубовете на инвалида и на пенсионерските клубове в рамките на кампанията също ще изготвят такива списъци. Община Ловеч, съвместно с Медицински център - Ловеч, е подсигурила мобилен екип, който ще извършва имунизиране на място.

Здравният медиатор на общината ще продължи да работи активно сред своите общности, разяснявайки ползите от имунизацията, както и ще съдейства на Регионалната здравна инспекция, Общината и общопрактикуващите лекари в усилията за овладяване на епидемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews