Проучване: По-малко сърфиране в социалните мрежи - по-добър имунитет

OFFNews 13 март 2023 в 09:29 1157 0

сърфиране в социалните мрежи

Снимка Pixabay

Изследване на учени от университета в Суонзи, Великобритания

Изследователи от университета в Суонзи установиха, че намаляването на използването на социалните медии с 15 минути на ден може значително да подобри цялостното здраве и имунитета. Освен това изследваните са имали намалени показатели за чувство на самота и депресия.

Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Technology in Behavior Science.

Изследователите са наблюдавали 50 участника (33 жени и 17 мъже) на възраст 20-25 години в продължение на три месеца. Всеки месец доброволците са били анкетирани за физическото и психическото им здраве, както и за времето, прекарано в сърфиране в социалните медии.

След това са били помолени да намалят с 15 минути на ден обичайното си време в социалните мрежи. Получената информация е била сравнена с данните на две контролни групи, които са използвали социалните мрежи без ограничения.

Резултатите показват, че групата с намалено използване на социалните медии има средно 15% подобрение във функцията на имунната система. Доброволците са имали по-малко настинки, вирусни инфекции, 50% подобрение в качеството на съня и 30% намаление на симптомите на депресия.

Авторите отбелязват, че първата група е използвала 40 минути по-малко социалните мрежи, вместо поисканите 15 минути, докато втората го е увеличила с 10 минути. Те планират чрез бъдещите изследвания да установят дали връзката между използването на социални медии и здравните фактори е пряка или зависи от други обективни фактори като депресия или физическа активност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!