Проучване: Децата до 5 г. имат до 100 пъти повече вирусни частици на COVID-19 от възрастните

OFFNews 31 юли 2020 в 10:27 2393 0

Децата на възраст до пет години носят между 10 и 100 пъти повече генетичен материал на новия коронавирус в носа си в сравнение с по-големи деца и възрастни, сочат резултатите от изследване, публикувано в „Jama Pediatrics“, съобщи bTV.

Резултатите поставят под въпрос колко вероятно е малко дете да заразява околните. Екипът е анализирал проби от 145 болни с COVID-19. Пациентите са били от много леко до средно тежко състояние с вече налични симптоми. Сред тях 46 са деца на възраст под пет години, 51 са от 5 до 17 години и 48 са възрастни – от 18 до 65 години.

При сравняване на резултатите екипът от учени е установил, че децата под петгодишна възраст имат значително повече вирусни частици в носа си – от 10 до 100 пъти повече.

„Учените трябва сериозно да анализираме разпространението на вируса от деца. За момента изглежда, че те не са главните преносители“, коментира д-р Тейлър Хеалд Сарджент, педиатър и специалист по инфекциозни болести, водил проучването.

Въпреки липсата на доказателства, че толкова малки деца могат да разпространяват новия коронавирус, учените подчертават, че благодарение на затварянето на училища и детски градини и строгите карантинни мерки децата не са имали възможност да се срещат с други хора. Това също би повлияло на данните дали са заразни или не.

В коментари към проучването други педиатри твърдят, че е възможно децата да са сериозен преносител на болестта. „От много време знаем, че децата са добър инкубатор на дадени респираторни вируси и именно те ги разпространяват сред хората“, коментира Майкъл Смит от детската болница в Лос Анджелис.

За превенцията специалистите са категорични – тъй като толкова малки деца трудно могат да бъдат ограничени, най-важно е проследяването на контактите. Друг важен аспект е всяко дете да бъде в една и съща група с връстниците си, когато отново бъдат отворени учебните заведения, за да се ограничи разпространението на потенциална зараза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови