Протест пред онкологията в София, не искат Covid отделение

OFFNews 16 ноември 2020 в 09:17 1720 0

Медици от столичната онкологична болница и нейни пациенти се събират пред лечебното заведение на протест. Той е предизвикан от решението в болницата да бъде разкрито Covid отделение с 29 легла.

Притеснението на лекари и пациенти е, че смесването на потоците от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако Covid зоната започне да функционира активно.

Според проф. Галина Куртева, която е началник на общата и коремната хирургия в клиниката по обща и коремна хирургия, няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

„Аз нямам притеснения. Аз излязох, след като бе обявено по всички медии, че ще има протест пред болницата. И тъй като не знам за какво е този протест, не разбирам защо трябва да се прави пред болницата, каква е тази форма, какво го е наложило, тъй като никой от персонала не е дошъл да каже какво го притеснява. Затова идвам да видя кои са хората, които протестират и за какво протестират“, каза директорът на болницата д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Той подчерта, че в момента в болницата има само един онкоболен пациент, който е с Covid.

„Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика“, заяви пред БНР Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти.

Тя смята за приемлив вариантът болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус. 

Специализираните лечебни заведения да разкриват легла само за нуждите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение, уточни Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови