Проф. Шахин: Вирусът няма да изчезне, ще има малки вълни и при 60-70% имунизирани.

Откривателят на ваксината увери, че страничните ефекти не са опасни и за рисковите групи

OFFNews 26 декември 2020 в 11:01 18130 0

Досега са имунизирани около 1 милион души извън клиничните изследвания. Наблюдават се доста рядко алергични или тежкоалергични реакции при определен брой ваксинирани, но общата практика показва, че ваксинирането може да доведе и до такива реакции. Затова е важно за ваксинираните да останат под наблюдение минимум 30 минути след поставяне на ваксината,  преди да се приберат вкъщи.

Това заяви проф. Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания "Бионтех", по бТВ. 

Основните странични ефекти са тези, които по принцип се наблюдават при ваксините. В повечето случаи те възникват като желан резултат и означават, че се е активирала имунната система. Възникват болки на мястото на инжектирането, както и температура, или умора, изтощение или остро главоболие. Всички тези симптоми са на лице в продължение на два до три дни и след това следва бързо подобряване. Една малка част от доброволците развиват алергични реакции, това също е типично за всяка една ваксина, но трябва да каже, че досега имаме данни само от няколко месеца. За нас е важно да наблюдаваме процеса и следващите две години и, когато се установят нови, неочаквани странични реакции, естествено ще информираме веднага, обясни проф. Шахин. 

Той призна, че все още не се е ваксинирал, защото е "наистина важно да успеем на първо място да ваксинираме нашите работници и в рамките на следващата година да произведем 1 милиард и 300 милиона дози от ваксината". 

По думите на проф. Шахин няма никакви рискове за хората с астма, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане и преболедували ракови заболявания. Няма никакви пецифични странични ефекти при тези рискови групи, увери проф. Шахин. 

Той разкри, че вече работи по нова формула на ваксината, която може да се транспортира и при минус 20 градуса, както и да издържи на хладилна температура повече от пет дни. , например две седмици, четири седмици, а дори и три месеца.

Очакваме, че през първата половина на 2021 г. да бъдат допуснати и други ваксини и заедно да можем да доставим достатъчно дози за една спокойна поетапна ваксинация на населението от минимум 60 процента, в идеалният случай 70 или 80 процента. Така ще успеем следващата зима да бъде нормална или почти нормална.

Вирусът няма да изчезне, и в бъдеще да бъдем свидетели на малки или средни вълни дори когато имаме 60-70 процента имунизирани. Това е новата нормалност, каза още проф. Шахин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови