Проф. Петров: България става ''дарител'' на пациенти за други държави

OFFNews 06 октомври 2023 в 14:57 1814 1

проф. Иво Петров

Снимка PR Play

проф. Иво Петров

Когато няма достатъчно финансиране за въвеждане на съвременните европейски практики, нарушаваме методи, станали „златен стандарт“ за лечение на множество заболявания. Това е и причината, според него, България да става „дарител“ на пациенти на здравните системи в други държави.

Това каза кардиологът проф. Иво Петров на пресконференция на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика.

Специалистите настояват за единни програми за обучение на студентите, както и единни стандарти при полагане на изпити за сертифициране по неинвазивна образна диагностика в областта на кардиологията. 

По думите му институциите, работещи в областта на здравеопазването, трябва да обърнат внимание на продължаващото обучение на кардиолозите. Който не поддържа квалификацията си, има опасност да загуби придобитата си сертификация, коментира той.

Водещи университетски болници все още работят с морално остаряла апаратура, която е на 20 години, посочи доц. Красимира Христова, кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика. По думите ѝ апаратурата за образна диагностика остарява морално след петгодишна употреба. Заради остарялата апаратура България не може да участва в различни европейски програми в областта на здравеопазването, каза още тя.

Неинвазивната образна диагностика е недофинансирана от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което води до липса на стимул лечебните заведения да инвестират във високотехнологична апаратура, каза още доц. Христова. Ще се борим да се повиши заплащането на работещите в областта на неинвазивната образна диагностика, допълни тя. По думите ѝ ще трябва да се въведе стандарт и за апаратурата, с която работят лечебните заведения, ако искат да работят по договор с НЗОК.

Председателят на Български пациентски форум Иван Димитров изрази подкрепата си към исканията на специалистите и апелира институциите да не подлагат на риск здравето и живота на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

24.11 2023 в 15:01

Хубава и актуална статия. Но, остава фактът, че на никой не му пука за популацията на Задунайская губерния! Политиците се държат сякаш има 2,5 милиона излишни българия, а за останалите 2,5 милиона не им пука.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика