Проф. Паскалев: Всеки седми българин е с хронично бъбречно заболяване

Хипертонията и диабетът са основни причини за нарушаване на бъбречната функция, казва председателят на Българското дружество по нефрология

OFFNews 24 ноември 2023 в 12:31 1265 0

Емил Паскалев

Снимка БГНЕС

проф. Емил Паскалев

Всеки седми-осми човек у нас страда от хронично бъбречно заболяване, показва статистиката и това е огромен проблем от медицинска гледна точка. Внушителен брой пациенти са потенциално застрашени да бъдат засегнати от болестта.

Това обясни пред БНР проф. д-р Емил Паскалев, председателят на Българското дружество по нефрология, началник на Клиниката по нефрология в Александровска болница.

Веднъж появило се, то има само прогресивно развитие и връщане назад няма. Затова съвременните терапии, които са достъпни, забавят с до 7 години прогресията и така се отлага във времето развитието на бъбречна недостатъчност, когато "идват други терапии, които са много скъпи и натоварват здравеопазването", посочи проф. Паскалев.

Артериалната хипертония и захарният диабет са основни причини за нарушаване на бъбречната функция, подчерта проф. Емил Паскалев. По думите му, хипертониците у нас са над 1 200 000 души, към тях може да прибавим и около 300 000 пациенти със захарен диабет.

"Когато пациентите имат едно от тези заболявания или и двете заедно, трябва да мислят, че в един момент ще имат и нарушена бъбречна функция и тя трябва само да се изследва и да се докаже."

По-податливи са хората на възраст над 50 години, които имат основни причини за бъбречна увреда, освен диабет и хипертония – това са мъже с проблеми с простатата, както и жени с анатомични особености, позволяващи мигриране на болестотворни бактерии от уринарния тракт към половата система, уточни нефрологът.

Има особености във връзка с възрастта на 60 години, затова самолечението в тази възрастова група не е препоръчително, добави проф. Емил Паскалев и призова за активно отношение към бъбречното здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки