Проф. Наумова: Хората трябва да имат възможност да проверят имунитета си след ваксинация

OFFNews 29 април 2021 в 10:01 1368 0

Настояваме да се осигури възможност за проверка на постваксиналния имунитет. Това са изследвания, които определят нивата на антителата, Т-клетките, паметовите клетки. Така ще имаме представа каква защита осигуряват ваксините.

Това каза по БНТ имунологът проф. Елисавета Наумова, национален консултант по имунология и председател на Експертния съвет по имунология.

"Съветваме месец след преболедуване и около 20 дни след завършена ваксинация да се изследва имунният отговор на организма, обясни тя.

Проф. Наумова посочи, че е възможно да не се образуват антитела след боледуване или имунизация и затова е необходимо да се извършат тези изследвания. Така ще може да се прецени след колко време човек може отново да се ваксинира, допълни тя.

Според нея все още не сме достигнали колективен имунитет срещу коронавируса. По думите ѝ това ще могат да определят епидемиолозите, но е важно да се знае какъв е отговорът на ваксините.

За щастие, голяма част от хората изработват много добър имунитет след имунизация, много редки са случаите, когато няма отговор. Това се случва при хора на определена терапия и с някои хронични заболявания, поясни имуноложката.

Тя подчерта, че Експертният съвет препоръчва не да се смесват ваксини и след векторна да се поставя РНК, а да се изчака 6 месеца и тогава да се прави имунизация с друг вид ваксина, ако човек е решил да не си поставя втората доза.

Според нея българите вече са убедени в ползата от ваксинацията, макар че все още има хора, които изчакват. Проф. Наумова честити Световния ден на имунологията, който се отбелязва днес и пожела все по-често да мислим за имунологичното си здраве, правейки профилактични изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови