Проф. Момеков: Кортикостероидите не трябва да са безплатни, те са за тежките случаи

Убеден съм, че и антиваксърите 100% си ваксинират кучетата, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация

OFFNews 21 септември 2021 в 10:35 7016 3

Кортикостериодите, които се изписват безплатно за пациентите с коронавирус на домашно лечение, не трябва да се прилагат при по-леки случаи. Те са предназначени за болни на кислородна терапия и се назначават под лекарско наблюдение.

Това каза в коментар за медикаментите, които НЗОК плаща от амбулаторния пакет за лечение на коронавирус, проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация по bTV.

Той съобщи, че в момента Европейската агенция за контрол на лекарствата преглежда документите на няколко медикамента срещу COVID-19. Това са моноклонални антитела, поясни Момеков и уточни, че част от тях са предназначени за употреба при по-леки случаи на инфекцията.

Фармакологът коментира и хода на ваксинационната кампания у нас:

"Нациите, които са успешни в борбата с пандемията, са тези, при които учените станаха неформални лидери. Няма алтернатива на ваксинацията в момента, няма друга гледна точка. У нас се даде повече дума на нарцистични личности, които говорят без научна подкрепа.

„Можем да погледнем статистиката за „свръхсмъртност“, можем да погледнем по данните на НСИ какво се е случило през този печален период в сравнение с пет години назад и ще видим, че тежестта на тази пандемия в България е много голяма“

По думите му ползите от ваксините са несъмнени, дори при новите варианти:

"Един от големите производители на ваксини всеки ден получава колетчета от целия свят със серум от ваксинирани хора и в реално време ваксината се тества при най-новите варианти. Така се установява дали серумът от ваксинирания ги неутрализира."

Според него проучванията при децата трябва да отговорят на въпроса дали съотношението полза-риск е добро. На този етап има положителни данни, които може би ще позволят да се свали възрастта под 12 г., уточни той.

За антиваксърите

"Убеден съм, че и антиваксърите 100% си ваксинират кучетата. Може би ще успеем да се преборим с всички опасения. Хората са объркани и са прави да търсят информация. Безспорно ваксинацията ще намали значително риска от инфектиране, тежка болест и хоспитализация", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

21.09 2021 в 13:46

На маса лекари трябва да им се вземат дипломите с всичките тъпотии, които направиха покрай тая пандемия.

Те са основните анти-ваксъри и повтарят тъпотии, които самите те са прочели във фейсбук. После хората им вярват, щото са лекари. Утре ще започнат белина за пиене да предписват...