Проф. Миланов: В „Пирогов“ бият лекари почти всеки ден

OFFNews 05 декември 2014 в 11:37 8432 6

Проф. Милан Миланов

Нападения над лекари има не само над лекарите от Бърза помощ. Това е ежедневие и в „Пирогов“, заяви пред Нова телевизия проф. Милан Миланов.

Хора, които не плащат, заплашват с бунт. Хора, които бият, заплашват с бунт. Именно това е липса на държавност, коментира проф. Миланов.

Само през последната година у нас имаше над 225 нападения от лекари, като последния случай е отпреди няколко дни, посочи той.

През последните години започна целенасочена атака във връзка с лекарските грешки. Тези, които я започнаха, търсеха врагове и не осъзнаха какво ще се случи. Те не осъзнаваха, че ще се изчистим от това след десетки години, защото нарушеното доверие води до тези събития, подчерта проф. Миланов.

Не искам да оправдавам колегите си в случаите на лекарска грешка. В голяма част от случаите е проблем малко по-лошата квалификация, на лоши системни отношения и на създаденото тежко напрежение между лекарската гилдия и обществото. Това не се оправя изведнъж и трябват усилия в тази посока, категоричен е Миланов.

По думите му каквито и наказания да бъдат наложени, побоите над медици няма да спрат. Не е вярно, че само роми бият лекарите, има и много случаи, в които побоите са от българи, подчерта той.

Според председателя на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева причините за агресията спрямо спешните медици са много. Сред тях е и затрудненият достъп на пациентите до здравеопазването и до Спешна помощ в частност и хаосът в системата като цяло.

Всеки пациент се преценява като спешен и това, за което ние настояваме от години, е да се въведат правила при приемането на спешните повиквания, каза д-р Кателиева.

В новата концепция на Министерството на здравеопазването се говори за правила и въвеждане на алгоритми за работа. Това ще подобри качеството и бързината на Спешната помощ, категорична е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!