Проф. Кантарджиев: Епидемичното разпространение има небивали размери от началото на пандемията

През септември 2020 г. са починали 200 души, през септември 2021 г. - 2000, казва бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести

OFFNews 26 октомври 2021 в 10:20 4225 1

Снимка Архив/БТА

„Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020-а и през пролетта на 2021 година", заяви проф. Кантарджиев в подкаст на БНР за ваксините и очерта тъжните рекорди.

"25 хиляди случая на заразени бяха регистрирани през пролетта на тази година и 23 хиляди случаи през есента на 2020 година. В момента на седмична база случаите са 27 хиляди.

Второто плашещо нещо е голямата смъртност. (...) През септември 2020 година са починали 200 души, през септември 2021 година са починали 2000 човека - 10 пъти повече. Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни. Но тези данни не се коментират от Министерството на здравеопазването. А тези плашещи факти би трябва малко да притъпят бодряческия тон на МЗ", посочи проф. Кантарджиев.

Той счита, че от седмици чрез здравното министерство се прокарва линията "вместо да се убеждават хората, да се заблуждават". Говори се за по-ниска смъртност и по-малко случаи, но цифрите го опровергават. По думите му мерките са закъснели или неясни. Когато се подготвя една заповед, трябва да се осигури нейната изпълняемост, подчерта той.

Гафовете

"Зелените сертификати - трябваше още през лятото да се каже на гражданите, че от от септември или октомври те ще влязат в сила и хората да преосмислят своето поведение. Мерките трябваше да бъдат обявени през лятото по отношение на медиците, учителите", каза проф. Кантарджиев.

Другата неизпълнима идея е личните лекари да изписват безплатните COVID рецепти. Няма анекс към Националния рамков договор. Защо не беше направен, попита микробиологът.

Трето нещо - ще има безплатни антигенни тестове, осигурени от МЗ за болниците. Но такива няма. Мои колеги звънят и ме питат откъде ще ги получат, аз не зная, призна той.

Според проф. Кантарджиев заради забавените мерки и въвеждане на зелени сертификати, с наплива за антигенни тестове и ваксиниране, се увеличава и рискът от заразяване.

Той заяви още, че здравното министерство е поставило болниците в ужасни условия.

"Министерство на здравеопазването направи така, че да не се финансират болниците, които основно лекуват пациентите с коронавирус и поемат най-тежкия удар от тази битка. От тях бяха отнети средства, за да има за болниците, които са от приятелския кръг на Кацаров", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови