Проф. Христова за КСНС: 75% от хората в едно помещение могат да се заразят с Омикрон

OFFNews 11 януари 2022 в 09:31 2394 1

Снимка Архив/БТА

„Зависи от разстоянието, на което са били присъстващите, но рискът за заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени."

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова по Нова телевизия, в коментар по случая с положителната проба на присъствалия на КСНС председател на Народното събрание Никола Минчев.

Тя изрази увереност, че Столична РЗИ "ще си свърши работата така, както е предвидено". "Те ще направят проучване и ще решат дали всички са били контактни”, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова коментира епидемичната обстановка в страната:

"Очаквам увеличение на случаите на COVID-19 през следващите дни. Не е толкова важно обаче колко точно са те, а колко от заразените ще имат нужда от хоспитализация. Не може да се каже колко точно ще бъде повишението и колко дълго ще се задържи. Данни от ЮАР показаха, че доста бързо задържащи се случаи на едно плато започват да спадат, но не сме сигурни при нашите условия как ще протече ситуацията”, каза още тя.

По думите ѝ първоначално информацията за Омикрон е била оптимистична, но и нашите, и световните данни са показали, че има случаи с по-тежко протичане. 

Проф. Ива Христова е категорична, че ваксинираните до момента трябва да си поставят бустерна доза, защото вече е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на Омикрон.

Заради утежнената епидемична обстановка в столицата от сряда спира плановият прием в болниците. Не се допуска и свиждане при пациенти, временна забрана има за извършване на операции. Изключение се прави само за спешните случаи, трансплантациите, диагностиката и лечението на онкоболести, дейностите по асистирана репродукция и раждане, както и тези свързани с рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!